ČSA nabídnou k prodeji catering a cargo terminál, ponechají si nákladní přepravu a duty free

02.10.2006 | , ČSA
Tiskové zprávy


České aerolinie (ČSA) se na základě výsledků analýzy vedlejších podnikatelských činností rozhodly nabídnout k odprodeji svůj cateringový provoz a cargo terminál na letišti v Praze – Ruzyni. Společnost si naopak ponechá duty free obchody a prodej na palubách.

České aerolinie ukončily první etapu analýz možných divestic. Jejich cílem bylo posoudit jednotlivé vedlejší podnikatelské činnosti z hlediska jejich vazby na hlavní činnost společnosti – pravidelnou leteckou přepravu. Plná koncentrace ČSA na tuto hlavní činnost je součástí přijaté strategie ČSA a zároveň základním předpokladem získání konkurenceschopnosti ČSA a návratu společnosti zpět k zisku. Na základě finančních analýz se vedení ČSA rozhodlo iniciovat odprodej cateringu a cargo terminálu.

Stávající catering ČSA bude nabízen k prodeji jako celek, divestice cargo provozu byla rozdělena do dvou částí. Samotný objekt cargo terminálu nabídnou ČSA k prodeji, ponechají si ale nákladní přepravu na palubách letadel ČSA. Svým charakterem dovyvažování letadel je totiž cargo přeprava úzce spojena s hlavní oblastí podnikání. Samotný terminál ale může bez větších dopadů na ČSA provozovat i jiný vlastník.

V obou případech bude součástí případného odprodeje také smlouva o zajištění služeb pro ČSA novým nabyvatelem. K prodeji svého cateringového provozu ČSA dnes oslovily možné investory prostřednictvím rozeslání základní informace o investiční příležitosti. Potenciální investoři pro cargo terminál budou osloveni v průběhu října.

Naopak duty free si ČSA ponechají. Odprodej této činnosti by kvůli omezené době nájemních smluv na prostory, v nichž obchody na letištích sídlí, nepřinesl významný ekonomický efekt. Pro ČSA je finančně výhodnější si tuto ziskovou činnost ponechat.

Prodej cateringu a cargo terminálu připravuje ČSA ve spolupráci s investičním poradcem společností CA IB Corporate Finance, a.s., právní poradenství pro projekt zabezpečuje advokátní kancelář Pokorný, Wagner & spol.. „Zásadním kritériem pro rozhodnutí o prodeji bude cena a optimální dohoda o zajištění spolupráce a služeb pro České aerolinie,“ řekl prezident ČSA Radomír Lašák.

Harmonogram prodeje Cateringu a Cargo terminálu
Na dnes zahájenou komunikaci směrem k investorům naváže v říjnu podpis smluv o důvěrnosti sdělených informací a dodání podkladů pro analýzu investičních příležitostí investory. Společnost také v říjnu zahájí kroky k vyčlenění cateringu a cargo terminálu do samostatných dceřiných společností. Do obchodního rejstříku by nové firmy mohly být zapsány v únoru 2007. Ještě letos by ČSA chtěly od investorů obdržet indikativní nabídky. Vítěze tendru by ČSA chtěly u obou prodávaných společností  vybrat v únoru 2007. 

ČSA Catering – zajišťuje komplexní produkt v oblasti leteckého stravování od výroby jídel až po jejich dodávku na palubu letadel ČSA i letadel jiných leteckých společností.

ČSA Cargo – zajišťuje leteckou přepravu nákladu na pravidelných a charterových linkách ČSA, a také provoz jednoho z nejmodernějších cargo terminálů v Evropě na letišti Praha-Ruzyně.

ČSA Duty Free zahrnuje prodej zboží na palubách letadel ČSA a v obchodech na letištích. ČSA v současné době provozují čtyři obchody Duty Free – tři v Praze a jeden v Karlových Varech.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy