SPLH: Nové tendry LČR umožňují manipulaci při posuzování nabídek

16.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 16. listopadu (ČTK) - Nové tendry státního podniku Lesy České republiky jsou podle některých lesnických firem nezákonné a umožňují manipulaci s posuzováním nabídek. Podmínky veřejných soutěží jsou nevýhodné pro pro lesnické firmy i pro státní podnik, řekl novinářům místopředseda Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství (SPLH) Rostislav Staněk. Případem se nyní na podnět sdružení zabývá opět Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

"Nové tendry jsou největší tunel na lesnické společnosti od začátku 90. let," míní Staněk. Podle předběžných výsledků, které má SPLH k dispozici, vítězí v tendrech na 80 procent nabízené plochy jediná společnost.

LČR vyhlásily soutěže na práce pro příští rok letos v říjnu. Reagovaly tak na nedávné rozhodnutí ÚOHS, že musí zakázky zadávat na základě veřejných soutěží. Lesy potom dosavadní smlouvy jednostranně vypověděly k 31. prosinci 2006. Firmy ze SPLH nyní upozorňují, že je může postup státního podniku poškodit a mohl by mít vliv na celé lesnictví.

Dvacítka členů ve sdružení má asi 6000 zaměstnanců a tržby 4,75 miliardy Kč. Firmy už dříve varovaly, že by pro ně zrušení smluv znamenalo miliardové škody a propouštění. "Teď se blížíme právě variantě, kterou jsme naznačovali," uvedl Bajčan.

Proto se teď sdružení obrátilo na ÚOHS. Požadují pozastavení současných tendrů, anebo zákaz podpisu smluv s jejich vítězi. ÚOHS se návrhem lesníků zabývá, zatím ale nezahájil správní řízení, řekla náměstkyně předsedy ÚOHS Jindřiška Koblihová. Podle předsedy Martina Peciny rozhodne ÚOHS o předběžném opatření do konce listopadu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK