Exekutor se shodl s vedením Setuzy na zájmu zachovat chod firmy

16.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. listopadu (ČTK) - Exekutoři se na dnešním jednání shodli s vedením Setuzy na zájmu zachovat chod podniku. "Byl dohodnut mechanismus zajištění výroby," řekla mluvčí firmy Marie Logrová s tím, že přijdou zřejmě ještě další jednání. Exekutoři chtějí zabavit celý podnik Setuza na uspokojení zhruba čtyřmiliardové pohledávky státu. Setuza ani její vlastník M. L. Moran podle místopředsedy představenstva Zdeňka Šmejkala s vyhlášením exekuce nesouhlasí, nicméně hodlá spolupracovat.

Setuza podle Šmejkala nesmí prodávat majetek. Zablokování účtů je na rozhodnutí exekučního správce a exekutorky. "Podle mých informací k tomu nedošlo," uvedl.

Podnik nadále vyrábí. Zaměstnanci jsou na svých místech, výrobní provozy podle Logrové normálně fungují. Od středečních nočních hodin jsou ale podle ní vybrané kanceláře firmy ve výrobních závodech v Ústí nad Labem a Olomouci zapečetěny a pod dozorem. Zapečetěny jsou rovněž všechny kanceláře v pražské centrále, například obchod či marketing.

Exekuci na majetek Setuzy vyhlásil ve středu Okresní soud v Ústí nad Labem. Návrh podal stát, který má vůči Setuze zhruba čtyřmiliardovou pohledávku. O jejím řešení formou exekuce rozhodla ve středu vláda.

"My si myslíme, že ten exekuční titul ve chvíli, kdy byl prohlášen, a je podivné za jakých okolností a jak byl prohlášen, tak existovala minimálně pochybnost o jeho platnosti," řekl dnes ČTK Šmejkal. Setuza staví na tom, že o platnost pohledávky státu se vedou soudní spory.

Podle Šmejkala exekuce Setuzu poškozuje. Jednoznačně podle něj bude problém například v dodavatelsko-odběratelských vztazích. Setuza má ale dost skladových zásob, minimálně co se týče řepky, takže je prý schopna i bez dodávek nějakou dobu vydržet.

Mluvčí ministerstva zemědělství Táňa Králová dnes uvedla, že z pohledu státu je nyní celá záležitost v rukou exekutorem určeného správce, který zhodnotí majetkovou situaci podniku a bude konat tak, aby byla maximálně uspokojena pohledávka státu.

Podle premiéra Mirka Topolánka byly důvody rozhodnutí vlády o návrhu na exekuci ekonomické i mezinárodní, protože na ministerstvu zemědělství leží žádost Evropské komise o vysvětlení možné nedovolené podpory Setuzy, a také bezpečnostní. Ty ale premiér blíže neupřesnil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK