Koruna posílila pod hranici 28,00 Kč/EUR a na 21,85 Kč/USD

16.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. listopadu (ČTK) - Česká měna dnes posílila pod hranici 28,00 Kč za euro, okolo 17:00 stála na 27,97 Kč/EUR. Vůči dolaru koruna zpevnila na závěrečných 21,85 Kč/USD. Důvodem zhodnocení byl vývoj na ostatních devizových trzích, vyplývá z informací serveru Patria Online.

Koruna hned ráno skokově posílila pod hranici 28 Kč/EUR, když doháněla posilování ostatních regionálních měn z předchozích seancí, uvedl analytik Komerční banky Miroslav Frayer. V průběhu dne však tyto zisky postupně ztrácela. "Další posílení pod hladinu 28 Kč/EUR přišlo v závěru dne, což můžeme dát do souvislosti s oslabením dolaru na světových trzích," dodal.

Příští týden bude prý domácí měna sledovat především okolní regionální měny. "Nicméně stále vidíme rizika oslabení koruny ve střednědobém horizontu kvůli spíše negativnímu výhledu běžného účtu platební bilance, obavám ze slábnoucího čistého přílivu zahraničních investic a ne příliš růžovým vyhlídkám českých veřejných financí," odhadl Frayer. V případě korekce dosavadních zisků regionálních měn by se podle něj kurz mohl vyšplhat až k 28,30 Kč/EUR.

Odpolední oslabení amerického dolaru na světových trzích souvisí zřejmě se zveřejněným makroekonomických dat, která podle Frayera opět utlumila některé spekulace o dalším zpřísňování měnové politiky za oceánem. V závěru evropského obchodování byl kurz 1,2804 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK