Pražská burza ve 46. týdnu obnovila růst a přidala 1,6 procenta

16.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. listopadu (ČTK) - Pražská burza ve zkráceném 46. týdnu posílila a zastavila tak dva týdny trvající sestup. Investoři nakupovali zejména akcie společností CME, ČEZ a Erste Bank. Hlavní index PX narostl o 1,58 procenta na 1564,5 bodu. Statistiku dnes zveřejnila burza.

Nejvíce vynikly akcie americké mediální společnosti CME, majitelky televize Nova, které si polepšily o 3,8 procenta na 1637 Kč. Pomalejším tempem, kolem 2,5 procenta, vzrostly akcie elektrárenské firmy ČEZ; ovšem stouply na nejvyšší hodnotu v historii 918,3 Kč. Obchodníci připisovali zvýšenou poptávku po akciích ČEZ hospodářským výsledkům. Skupina ČEZ vydělala za první tři čtvrtletí přes 22 miliard korun, což představovalo meziroční zlepšení o takřka polovinu.

Rozdílně si vedly banky. Zatímco akcie rakouské Erste, pod kterou patří i Česká spořitelna, získaly 2,3 procenta na 1546 korun, Komerční banka poklesla o 1,35 procenta na 3267 korun. Pod prodejním tlakem byly i akcie společnosti Philip Morris a sestoupily o 1,3 procenta na 11.543 korun.

Český kapitálový trh se po více než dvou letech dočká druhé primární emise akcií. Vydání akcií a vstup na burzu ještě do konce prosince oznámila developerská společnost ECM Real Estate Investments. Objem emise nebyl zveřejněn, významná část by ale měla být určena pro drobné investory.

Součet obchodů s akciemi klesl na 13,1 miliardy korun z minulých 15,2 miliardy korun, denní průměr ale mírně narostl. V pátek má burza kvůli státnímu svátku zavřeno, obchodovat se opět bude až v pondělí. K očekávaným událostem příštího týdne budou patřit hospodářské výsledky Orco.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK