Rakouská demonstrace za dálnici omezí přechody Hatě a Mikulov

16.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno/Vídeň 16. listopadu (ČTK) - Čeští a rakouští policisté nebudou v pátek 17. listopadu dopoledne odbavovat na hraničních přechodech Hatě a Mikulov. Příjezdové silnice k hranicím zablokují Rakušané kvůli demonstraci na podporu výstavby části severní dálnice A5 mezi Mistelbachem a hraničním přechodem Drasenhofen/Mikulov na Moravě, která má navazovat na českou rychlostní silnici R52 ve směru z Brna do Vídně. Rakouská strana totiž zatím výstavbu komunikace neschválila.

Kvůli demonstracím budou uzavřeny silnice v okolí obcí Drasenhofen a Laa an der Thaya. Mikulovského hraničního přechodu se omezení týká od 09:00 do 12:00, na Hatích platí omezení od 10:00 do 13:00.

Zástupci lidové strany (ÖVP) v okrese Mistelbach tak plní výhrůžku, že pokud rakouská správa dálnic (Asfinag) o výstavbě komunikace nerozhodne do 15. listopadu, uskuteční se protestní akce. "A budou následovat další," varuje šéf okresní organizace ÖVP Karl Wilfing, podle něhož výstavbu zdržuje Asfinag.

Výstavbu musí posvětit rakouský licenční úřad. Tři členové komise, která o povolení stavby rozhoduje, byli rozhodovacího práva zbaveni kvůli údajné podjatosti, a celá záležitost se tak protahuje.

"Asfinag byl založen, aby dálnice stavěl, ne aby jim bránil," citoval Wilfinga na svých internetových stránkách regionální deník Niederösterreichische Nachrichten.

Údajně nečekanou podporu výstavbě dálnice vyjádřil i poslanec rakouské sociálnědemokratické strany (SPÖ) Hubert Kuzdas. "Severní dálnice musí být postavena co nejrychleji. Politici všech frakcí by měli v této záležitosti táhnout za jeden provaz," prohlásil zákonodárce.

Už zahájení výstavby prvního úseku severní dálnice z Vídně do Mistelbachu, který se měl začít stavět v září, se přitom opožďuje kvůli sporům kolem zadání zakázky, původně přidělené konsorciu Bonaventura. Asfinag tu totiž předpokládá uplatnění modelu veřejného a soukromého partnerství (Public-Private-Partnership, PPP).

Rakouský deník Standard navíc nedávno napsal, že kvůli úsporným opatřením nejsou pro Asfinag nyní prioritní projekty, s jejichž zahájením se počítalo v letech 2008 a 2009, což se týká i úseku dálnice mezi Mistelbachem a rakousko-českou hranicí.

Mezinárodní silnice R52 je v plánu už několik let. Jihomoravští radní schválili její podobu i přes protesty ochránců přírody minulý týden. Stavební povolení by mělo být vydáno v letech 2008 až 2009. Ochranáři navrhovali vést silnici přes Břeclav, kam vede z Brna dálnice D2. Schválená verze povede v těsné blízkosti Pohořelic a Mikulova.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK