Americké akcie dopoledne rostly díky údajům o inflaci

16.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. listopadu (ČTK) - Akcie amerických firem dopoledne rostly v reakci na vládní zprávu o mírné inflaci za říjen. Trh s akciemi technologických firem ale poznamenal pokles počítačové firmy Dell.

Index Dow Jones v poledne newyorského času (18:00 SEČ) stoupl o 0,3 procenta na 12.285,6 bodu. Index trhu Nasdaq oslabil o nepatrných 0,05 procenta na 2441,5 bodu.

Americký index spotřebitelských cen bez započtení potravin a energií v říjnu vzrostl méně, než se očekávalo. Zveřejněné údaje o inflaci zvýšily pravděpodobnost, že by americká centrální banka mohla v prvním čtvrtletí příštího roku snížit úrokové sazby.

Akcie počítačové společnosti Dell se snížily o 4,7 procenta na 24,53 dolaru. Firma odložila zveřejnění výsledkové zprávy, protože jí americká Komise pro cenné papíry zpřísnila prověrku účetnictví.

Mezi rostoucími tituly byla rozhlasová společnost Clear Channel Communications Inc. Její akcie vzrostly o čtyři procenta na 35,47 dolaru, protože odsouhlasila, že změní majitele za téměř 19 miliard dolarů, napsala agentura Reuters.

Spotřebitelské ceny v USA v říjnu klesly o půl procenta, tedy ve stejném rozsahu jako v září. Údaje naznačují, že inflace nyní v USA klesá především díky levnější ropě a většině pohonných hmot. Pokles cenového indexu byl výraznější, než čekali analytici. Na trhu poté začaly růst ceny dluhopisů, protože se zvyšuje pravděpodobnost, že americká centrální banka poměrně brzy sníží úrokové sazby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK