Americké akcie opět vzrostly díky poklesu cen ropy

17.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. listopadu (ČTK) - Americké akcie ve čtvrtek vzrostly pátý den za sebou. Investoři sázeli na to, že pokles cen ropy a příznivý vývoj inflace spotřebitelských cen přimějí centrální banku Fed snížit někdy v příštím roce základní úrokovou míru.

Dow Jonesův index zahrnující třicet nejsilnějších titulů burzy stoupl o 54,11 bodu na nové závěrečné maximum 12.305,82 bodu. Proti středečnímu závěru posílil o 0,44 procenta díky tomu, že investoři kupovali akcie velkých průmyslových koncernů, například Boeingu. Během dne dosáhl index nového seančního maxima 12.325,91 bodu.

Index Nasdaq Composite zahrnující technologické podniky si připsal 6,31 bodu. Posílil tak o 0,26 procenta na 2449,06 bodu. Během dne se index dostal až na 2453,35 bodu, nejvyšší úroveň od února 2001.

"Údaje o spotřebitelské inflaci podporují myšlenku, že bude velmi malý tlak na Fed, aby zvyšoval úrokové sazby," řekl jeden z obchodníků. "A pravděpodobně mu dovolí začít snižovat sazby někdy v příštím roce," dodal. Celkový index spotřebitelských cen se v říjnu snížil více, než se čekalo, a inflace očištěného cenového jádra měla proti odhadům také příznivější vývoj.

Pokles cen ropy snižuje v ekonomice tlak na růst cen a zvyšuje spotřebitelskou důvěru. Ropa zlevnila o 4,3 procenta na nejnižší úroveň letošního roku, protože se investoři soustředili na vývoj jejích zásob a předpovědi mírné zimy v USA.

Dolar posílil díky tomu, že údaje o ekonomice hovoří ve prospěch hospodářského růstu za mírné inflace. V závěru dne dolar v New Yorku stoupl o 0,15 procenta na 118,20 JPY a kurz eura se snížil o čtvrt procenta na 1,2799 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK