Hewlett-Packard zvýšil čtyřnásobně zisk

17.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


San Francisco 17. listopadu (ČTK) - Americký výrobce počítačů Hewlett-Packard Co. zvýšil ve třetím čtvrtletí čistý zisk čtyřnásobně díky tomu, že mu tržby a ziskové marže vzrostly ve všech divizích. Ve výsledku se také odrážejí náklady přesahující jednu miliardu dolarů, které podnik zaúčtoval v minulém roce kvůli snižování počtu zaměstnanců. Podnik představil výsledky hospodaření v noci na dnešek.

Čistý zisk Hewlett-Packardu ve čtvrtletí do konce října dosáhl 1,7 miliardy dolarů; za stejné období minulého roku byl 416 milionů. Tržby se meziročně zvýšily o sedm procent na 24,6 miliardy dolarů.

Zisk před započtením mimořádných transakcí překonal očekávání analytiků. Akcie ale firmě po zveřejnění zprávy příliš nevzrostly, protože jsou podle analytiků oceněné dostatečně. Emise Hewlett-Packardu od začátku roku vzrostla o více než 40 procent.

Podnik se v posledních měsících potýká s vyšetřováním nezákonných odposlechů, které použili detektivové při sledování úniků firemních informací. Bývalá předsedkyně správní rady Patricia Dunnová tento týden před kalifornským soudem uvedla, že se v případu necítí vinna.

Bývalou novinářku Dunnovou loni rozhořčily úniky informací z vedení firmy do médií a najala soukromé detektivy, aby zjistili jejich zdroj. Detektivní firma však ve snaze dostat se k záznamům telefonních hovorů ředitelů s novináři použila pochybné a zřejmě i nezákonné metody a nechala odposlouchávat novináře, manažery a zaměstnance firmy.

Podnikání Hewlett-Packardu ale zůstává v dobré kondici. Generální ředitel firmy Mark Hurd ve zprávě připomněl, že podnik vykázal nejlepší čtvrtletní výsledky za několik let. Provozní zisk firmě vzrostl v divizích osobních počítačů, serverů, služeb i softwaru, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK