ČEZ nepodal nabídku na elektrárnu a teplárnu v bulharském Ruse

17.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sofia 17. listopadu (ČTK) - Český elektrárenský podnik ČEZ nepředložil nabídku na převzetí bulharské elektrárny a teplárny v Ruse na Dunaji. Nejvyšší nabídku 85,1 milionu eur, tedy téměř 2,4 miliardy Kč, předložil slovinský Holding Slovenske Elektrarne (HSE), uvedl dnes bulharský privatizační úřad.

HSE za sebou nechala francouzskou Dalkia International ze skupiny

Veolia Environment, která za elektrárnu o 400 megawattech nabídla 51 milionů eur. Třetí byl E.ON s 29,1 milionu. ČEZ byl čtvrtou firmou, která se na užší seznam zájemců dostala.

Úřad určí vítěze soutěže v příštím týdnu a jednání s ním chce uzavřít během jednoho měsíce, řekl ředitel úřadu Todor Nikolov. Úřad chce podepsat smlouvu s novým majitelem elektrárny na konci tohoto nebo na začátku příštího roku, citovala ho agentura Reuters.

Dalkia International získala na konci října také teplárnu ve Varně, o niž se ucházel i ČEZ. Tehdy podal ČEZ třetí nejvyšší nabídku. ČEZ již letos získal ve Varně tepelnou elektrárnu a ještě se v Bulharsku uchází o teplárnu v Plovdivu.

V roce 2004 koupil ČEZ v Bulharsku tři distribuční společnosti a expandoval pak i v Polsku a Rumunsku. ČEZ, kde má stát 68 procent, je nejziskovější českou firmou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK