NextFinance: Koruna příští rok posílí na 26,70 Kč/EUR

17.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. listopadu (ČTK) - Dlouhodobé posilování české koruny bude příští rok pokračovat a koncem roku bude kurz 26,70 Kč/EUR. Průměrný kurz koruny proti euru by v příštím roce měl činit zhruba 27,30 Kč/EUR a v roce 2008 26,10 Kč/EUR. V nové prognóze to předpokládá hlavní ekonom Next Finance Vladimír Pikora.

Tento čtvrtek koruna překonala hranici 28 Kč/EUR a uzavřela na 27,97 Kč/EUR.

Důvodem posilování budou podle Pikory dobrá makroekonomická čísla, především výsledky zahraničního obchodu, neustávající příliv zahraničních investic, růst produktivity práce a další privatizace podniků se státní účastí.

Nová vláda bude kvůli snaze plnit maastrichtská kritéria chtít snížit deficit veřejných financí a zároveň připravit aspoň první kroky k důchodové reformě. "Dá se proto čekat větší snaha státu privatizovat poslední podniky, které dosud privatizovány nebyly. Jde například o ČSA, Budvar, ČEPRO, ČEZ, Českou poštu a další," uvedl Pikora. Privatizace se příznivě projeví v kurzu i přes snahy ČNB privatizovat přes speciální devizové účty, míní.

Naopak rizikem pro korunu bude politická situace a s ní související stav veřejných financí. "Investoři nemají rádi nejistotu, a tím pádem by bylo pro korunu nepříznivé, kdyby současné politické bezvládí trvalo dlouho," uvedl Pikora. Další otázkou je, nakolik bude nová vláda stabilní a zda široká koalice představí reformy nutné k přijetí eura, dodal.

Právě přijetí eura je pro investory klíčové. Poslední vývoj veřejných financí nasvědčuje tomu, že první reálný termín přijetí eura připadá na rok 2012. "To je ale podmíněno zlepšujícím se stavem veřejných financí. Pokud nebudou reformy dostatečné, deficity zůstanou hluboké a reálně hrozí i zhoršení ratingu. To by byla pro korunu velmi špatná zpráva," uvedl Pikora.

Analytik předpokládá, že v roce 2009 bude již Česko v systému ERM II. ČNB se bude snažit více než dosud držet kurz v určitých mezích, což bude vést k pomalejšímu posilování měny. "Koruna se bude smět pohybovat ? 15 procent od centrální parity. To by podle našich odhadů v případě brzkého vstupu do eurozóny znamenalo interval 21,40 až 29,00 Kč/EUR," odhadl.

Pikora připomněl, že poslední posilující vlnu koruna zahájila koncem ledna 2004; tehdy kurz byl 33,40 Kč/EUR. Meziroční tempo zhodnocení se v posledních letech značně měnilo. Průměrné meziroční zhodnocení například v roce 2005 činilo 6,7 procenta. V posledních dvou letech má koruna tendenci své posilování mírně zpomalovat.

Na silnou korunu zpravidla doplácejí exportéři, kteří tak přicházejí o miliardové zisky. Pevná měna naopak zlevňuje dovoz ropy, zemního plynu a spotřebního zboží. Výhodou je i při výjezdech Čechů do zahraničí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK