ČT: Exministr Mládek udělil výjimku na dotace, Vicenová ji zrušila

17.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. listopadu (ČTK) - Bývalý ministr zemědělství Jan Mládek udělil těsně před svým odchodem z ministerstva zvláštní výjimku firmě Genoservis, která tak mohla obejít pravidla pro udělování dotací. Uvedla to dnes Česká televize. Nynější ministryně Milena Vicenová výjimku zrušila; považuje ji za nestandardní. Společnost a exministr se hájí tím, že pravidla pro přidělování dotací firmu Genoservis dopředu poškozovala.

Zemědělské dotace jsou šité na míru zemědělským výrobcům, uvedla televize. Genoservis je ale spíše servisně-obchodní společnost a zabývá se šlechtěním hospodářských zvířat. "My jsme specifická firma zabývající se genetikou a nespadáme ani do jedné krabice, které jsou stanoveny," řekl Lubomír Vítek za společnosti Genoservis. Tím zdůvodňuje své kroky i bývalý ministr Mládek. Osobní motivaci odmítá.

Podle televize šlo o jedinou podobnou výjimku, kterou exministr Mládek udělil. Týkala se čtyř projektů za 27 milionů korun; Genoservis si nyní musel vzít úvěr.

"Okolnosti udělení výjimky jsou nepochybně podezřelé, ale ta výjimka svojí oprávněnost dle mého názoru má," řekl televizi zemědělský analytik Petr Havel.

S tím ale nesouhlasí ministryně Vicenová. "Já si myslím, že máme vždycky postupovat bodováním, jasným transparentním způsobem. Proto se mi ta výjimka nelíbila," uvedla s tím, že k výjimce měl celou řadu námitek i audit, který nechala provést.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK