Americké akcie dopoledne stagnovaly, trh Nasdaq klesl

17.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. listopadu (ČTK) - Ceny amerických akcií se dopoledne příliš nehýbaly. Kladný vliv měly na obchodování klesající ceny ropy. Obavy z pomalejšího růstu americké ekonomiky ale vyvolala pravidelná měsíční zpráva o výstavbě rodinných domů a trh Nasdaq šel dolů pod vlivem několika výrazných titulů.

Index Dow Jones v poledne newyorského času, tedy v 18:00 SEČ, klesl o nepatrných 0,05 procenta na 12.299,4 bodu. Na technologickém trhu Nasdaq se hlavní index snížil o půl procenta na 2436,3 bodu.

Akcie sítě kaváren Starbucks, která je největším takovým podnikem na světě, spadly na trhu Nasdaq o 6,4 procenta na 36,91 dolaru. Obchodníci prodávali akcie Starbucks proto, že firmě klesl čtvrtletní zisk.

Výrobce počítačů Hewlett-Packard oslabil, protože regulátoři prodloužili vyšetřování kvůli odposlechům telefonních hovorů zaměstnanců podniku s novináři. Emise se proti čtvrtku snížila o 1,9 procenta na 39,39 dolaru, napsala agentura Reuters.

Počet nově zahájených staveb obytných domů v USA za říjen meziměsíčně spadl o 14,6 procenta na nejnižší úroveň za více než šest let. V meziročním srovnání dosáhl pokles více než 27 procent.

Stavební firmy v srpnu položily v přepočtu na celý rok základy 1,49 milionu obytných domů ve srovnání s 1,74 milionu v předchozím měsíci. Analytici přitom počítali s mírnějším poklesem na 1,69 milionu domů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK