Právo: Některé kraje dosud nedostaly peníze na jarní povodně

20.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. listopadu (ČTK) - Některé kraje České republiky dosud neobdržely peníze na odstranění škod, které napáchaly letošní povodně na přelomu března a dubna. Jak píše dnešní Právo, na prostředky z pěti miliard, které pro poškozené regiony vyčlenil parlament, čekají například Jihočeský, Pardubický a Jihomoravský kraj. Odpovědná ministerstva tvrdí, že finanční pomoc je již na cestě, píše Právo.

"Peníze se neposkytují předem, ale přes otevřený účet v bance jsou propláceny faktury dodavatelům," přiblížila systém čerpání Tereza Květoňová z ministerstva pro místní rozvoj. "S blížící se zimou se již také některé stavební práce nestihnou zrealizovat. O schválené, ale nevyplacené peníze obce ani kraje nepřijdou. Budou převedeny do roku 2007," uvedla Květoňová.

Ministerstvo pro místní rozvoj poskytuje prostředky poškozeným oblastem prostřednictvím programu Obnova obecního a krajského majetku postiženého živelní nebo jinou pohromou. Uvolněné peníze mají sloužit na opravu silnic či kanalizace. Ze schválených více než 735 milionů korun bylo zatím podle deníku vyčerpáno přes 113 milionů korun.

Ministerstvo životního prostředí dostalo na odstranění škod po jarních povodních a na protipovodňová opatření od vlády zhruba 350 milionů korun, když přímo v krajích má být rozděleno 143 milionů korun. Podmínky jejich čerpání ale ministerstvo teprve upřesní, napsalo Právo.

Ministerstvo zemědělství na kompenzacích může rozdělit 1,9 miliardy korun. Jelikož vláda schválila návrh teprve 1. listopadu, nemohlo zatím dojít k čerpání, řekla deníku mluvčí MZe Táňa Králova. První faktury se ale podle ní začnou brzy proplácet.

Jarní povodně napáchaly podle deníku největší škody v Jihomoravském kraji, kde podle tamějšího hejtmana Stanislava Juránka dosáhly 1,1 miliardy korun. Státní dotace tu mají pokrýt především opravy silnic II. a III. třídy. V Jihočeském kraji souhrnné škody překročily 830 milionů korun. MMR podle mluvčí Jihočeského kraje Marie Ptáčkové přislíbilo na obnovu silnic II. a III. tříd téměř 20 milionů korun. Prostředky ale zatím kraj neobdržel, uvedla Ptáčková.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK