Emise nových dluhopisů za 133 mld. má refinancovat státní dluh

20.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. listopadu (ČTK) - Kabinet premiéra Mirka Topolánka (ODS) plánuje, že emisí nových dluhopisů za necelých 133 miliard korun splatí jistiny státního dluhu, který bude muset Česká republika zaplatit v letech 2007 a 2008. Příslušný zákon předložila vláda v těchto dnech sněmovně. Navrhuje, aby sněmovna předlohu schválila rovnou v prvém čtení.

Smyslem navrhovaného zákona je podle vlády získat povolení k úhradě splatných jistin státního dluhu z výnosu nových emisí. "Je zřejmé, že v návrhu zákona se jedná o prodloužení závazku státu, který již reálně existuje a který není možné zrušit jinak než splacením jistiny," tvrdí vláda v důvodové zprávě.

Kabinet plánuje, že dluhopisy za 133 miliard vydá celkem ve čtyřech emisích. V roce 2007 bude splacena jistina státního dluhopisu vydaného ve výši 20 miliard korun a jistina státního dluhopisu vydaného v objemu 23 miliard korun. V roce 2008 bude splacena jistina státního dluhopisu v objemu 41 miliard korun a jistina státního dluhopisu vydaného v objemu 49 miliard korun.

Navrhovaná splatnost nových dluhopisů je 55 let. Předlohou by se měla sněmovna zabývat na schůzi, která bude zahájena v úterý 28. listopadu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK