Analytici: Případná duhová vláda bude ekonomiku pouze udržovat

20.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. listopadu (ČTK) - Případná vláda složená ze zástupců většiny parlamentních stran podle oslovených analytiků prosadí v ekonomice pouze kosmetické změny a bude spíše vládou udržovací. Potřebné ekonomické reformy důchodového nebo zdravotního systému tzv. duhová vláda nespustí především kvůli velkým programovým rozdílům jednotlivých politických stran. Případného odlivu zahraničních investorů se ekonomové neobávají.

"Předpokládám, že nová vláda odhodí všechny potřebné reformy do odpadkového koše. Bude to kabinet kosmetických změn. Dříve či později budou v zemi předčasné volby a v takovém čase bohužel politici nepopulární změny nedělají," uvedl analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

Případná duhová vláda bude podle Davida Marka z Patria Finance připomínat spíše studenou válku, kdy se budou jednotlivé strany držet v šachu a při každé vhodné příležitosti si budovat pozice pro volby. "Reformní úsilí lze očekávat patrně jen pod nátlakem vnějších institucí, jako je Evropská komise, případně při hrozbě zhoršení ratingu," uvedl Marek. Řešení vidí v předčasných volbách co nejdříve, ke kterým by zemi měla dovést úřednická vláda.

Vznik duhové vlády může být podle analytika HVB Bank Pavla Sobíška prospěšné z hlediska krátkodobého zajištění politické stability, střednědobě ale naráží na bariéru nepřekonatelných programových rozdílů mezi zúčastněnými stranami. Ukázkovým příkladem je podle něj Německo, které z hlediska reforem nyní přešlapuje na místě. "Investoři se tak budou na zárodky jakékoliv velké či supervelké koalice dívat s velkou dávkou skepse," uvedl Sobíšek.

"Neobávám se toho, že by ekonomiku začali opouštět investoři, protože ČR je stále země s komparativními výhodami lákajícími zahraniční firmy a zejména nesrovnatelně levnější kvalifikovanou pracovní silou ve srovnání se západní části Evropy," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Podle analytika Next Finance Vladimíra Pikory tzv. duhová vláda neuškodí ani nepomůže. "Za současných politických okolností bude vláda nejspíše schopna dělat pouze rutinní udržovací věci," uvedl s tím, že reakce finančních trhů na tuzemský politický vývoj bude minimální.

Premiér a staronový předseda ODS Mirek Topolánek dostal od víkendového kongresu široký mandát jednat o vládě s ostatními nekomunistickými stranami včetně ČSSD. Nesmí přitom dopustit velkou koalici, opoziční smlouvu nebo vládu ČSSD opřenou o komunisty. Pokud se ODS nepodaří prosadit předčasné volby už v příštím roce, pak má Topolánek sestavit stabilní vládu, jejíž program bude zahrnovat co nejvíce priorit ODS. Sociální demokracie si podle dnešního vyjádření předsedy Jiřího Paroubka umí představit předčasné volby nejdříve v polovině roku 2008, ale dává přednost kabinetu s delším mandátem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK