Na pražské burze silně ztrácely akcie KB a Philip Morris

20.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. listopadu (ČTK) - Na pražské burze se investoři zbavovali akcií společností Komerční banka a Philip Morris. Pod prodejním tlakem byla i většina dalších předních emisí a hlavní index trhu PX tak oslabil o 1,19 procenta na 1545,9 bodu. Výsledky zveřejnila burza.

Tuzemský trh podle obchodníků nasměrovaly dolů především ztráty okolních burz z pátku, kdy se v Praze kvůli státnímu svátku neobchodovalo. Prodejní nálada v regionu navíc pokračovala i dnes. Na trh působila i nová investiční doporučení.

Akcie Komerční banky ztratily 3,61 procenta na 3149 korun poté, co podruhé v krátkém sledu dostaly druhé zhoršené hodnocení od analytiků, tentokrát od specializované investiční banky Fox-Pitt, Kelton. Cílovou cenu k akciím KB makléři snížili na 3800 Kč ze 4100 Kč. Ještě hůře dopadly akcie Philip Morris s propadem o 5,19 procenta na 10.944 korun, což obchodník společnosti Cyrrus Dušan Jilčík připisoval vybírání zisků. "Vzhledem k vysokému objemu bych to tipoval na zahraničního prodejce," uvedl.

Cena akcií realitní společnosti Orco oslabila o 1,45 procenta na 2722 korun. U této emise se brokeři obávají prodejů a přesunu prostředků do akcií konkurenční společnosti ECM, jež ohlásila vstup na burzu do konce prosince. Elektrárenská společnost ČEZ neudržela rekord a její akcie klesly o 0,82 procenta na 910,8 koruny.

Jedině akcie petrochemického holdingu Unipetrol šly proti směru trhu a přidaly 0,86 procenta na 210,9 Kč. Způsobila to i zpráva o možném zájmu ruské společnosti Lukoil o podíl v dceřiné společnosti Unipetrolu Česká rafinérská, uvedl makléř firmy Atlantik FT Pavel Sudek. Česká spořitelna pak zvýšila cílovou cenu akcií Unipetrolu o 11 Kč na 262 Kč a nadále radila investorům "kupovat".

Investoři zobchodovali akcie za ještě více nadprůměrných 4,4 miliardy korun po čtvrtečním objemu 4,1 miliardy korun. Nejaktivnější ČEZ měl objem 1,6 miliardy korun.

Celkový objem obchodů: 4,718 miliardy Kč

- akcie 4,389 miliardy Kč

- dluhopisy 0,329 miliardy Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK