Koruna posílila na 27,95 Kč/EUR, kurz k dolaru se nemění

20.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. listopadu (ČTK) - Česká měna zahájila obchodování mírným oslabováním vůči euru, ještě dopoledne se však trend obrátil a koruna začala opět posilovat. Kolem 16:30 se obchodovala silnější na 27,95 Kč/EUR. Vůči dolaru se kurz koruny nijak výrazně neměnil, pohyboval se těsně kolem 21,83 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Informace z politiky nedávaly trhu jasný směr, protože se stále neví nic konkrétního o nové vládě," uvedl Vladimír Pikora z Next Finance. Za dnešním posílením koruny podle něj stál vývoj v zahraničí. Vedle koruny posílily i okolní měny v regionu, nejvíce slovenská koruna, která podle Pikory "již opět klepe na bránu psychologické hranice 35,50 SKK/EUR".

I v průběhu tohoto týdne by česká koruna měla sledovat především okolní regionální měny, uvedl analytik Komerční banky Jan Vejmělek. Nálada ve střední Evropě je optimistická a je jen otázkou hodin, než padne hladina 27,90 Kč/EUR, dodal Pikora. Vejmělek upozornil, že zdolání této hranice by znamenalo velkou šanci na atakování historického maxima 27,875 Kč/EUR. Pikora připouští možnost, že koruna posílí až na hladinu 27,70 Kč/EUR, kterou podle něj však už letos nepřekoná.

Dolar dnes mírně umazával ztráty z pátečního oslabení a dnes v 17:00 se obchodoval silnější na 1,2819 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK