M.L.Moran: Setuza se proti exekuci odvolá a zvaží i další kroky

20.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. listopadu (ČTK) - Společnost Setuza se proti vyhlášené exekuci určitě odvolá a zváží i další možné právní kroky. "Chceme hledat všechny možnosti, které máme," řekl Václav Novák, předseda představenstva společnosti M.L. Moran, která Setuzu ovládá. Na podrobnější informace je podle něj zatím brzo - firma má na kroky proti exekuci 14 dní. Exekutoři chtějí zabavit Setuzu na uspokojení zhruba čtyřmiliardové pohledávky státu.

"Jsme si vědomi toho, že těch pár dní k dispozici máme a tak je využijeme, abychom náhodou nestříleli příliš od pasu," podotkl Novák s tím, že kroky proti exekuci proto zřejmě nepřijdou v nejbližší době.

Zástupci Setuzy již dříve nevyloučili ani mezinárodní arbitráž. Podle ministryně zemědělství Mileny Vicenové je bezpředmětná, poněvadž v tomto případě nejde o zahraniční investici. Novák má ale kanadské občanství. "Že je v tom subjekt, který se dá chápat jako zahraniční investor, je z našeho pohledu evidentní," řekl dnes ČTK. Jaké další podmínky je třeba splnit, to je třeba prozkoumat, dodal.

Podle místopředsedy představenstva M.L. Moran Zdeňka Šmejkala však cílem není vést spor se státem, ale nalézt smírčí řešení celého případu.

O exekuci majetku potravinářské firmy Setuza rozhodl soud minulý týden ve středu na návrh Podpůrného a garančního rolnického lesnického fondu. Podání návrhu schválila ten den vláda. Ve středu večer již byli exekutoři ve firmě.

Setuza ani její vlastník M. L. Moran s vyhlášením exekuce nesouhlasí. O platnost pohledávky státu se totiž vedou soudní spory. Nicméně firma hodlá s exekutory spolupracovat. Obě strany se shodly na zájmu zachovat produkci a podnik nadále vyrábí. "V současnosti jsou odpečeťovány kanceláře v Praze a v Ústí a exekutorům se předávají vyžádané materiály," řekla mluvčí Setuzy Marie Logrová. V podniku byl dosazen exekuční správce.

Podle Šmejkala exekuce Setuzu poškozuje. Jednoznačně podle něj bude problém například v dodavatelsko-odběratelských vztazích. Setuza má ale dost skladových zásob, minimálně co se týče řepky, takže je prý schopna i bez dodávek nějakou dobu vydržet.

Kroky státu vůči Setuze vítá odbytové družstvo zemědělců Agroodbyt, které si stěžovalo u Evropské komise na možnou nedovolenou podporu této firmy. "Žádáme také o následné řešení majetkových vztahů v Setuze ve spolupráci se zemědělskými prvovýrobci, jakožto dodavateli vstupní suroviny," uvedlo družstvo.

Setuza v Česku zpracovává dvě třetiny řepky. Vyrábí biopaliva, oleje, ale i drogistické zboží.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK