ČR s největší pravděpodobností dostane od EU peníze na čističky

20.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 20. listopadu (zpravodaj ČTK) - Česko s největší pravděpodobností získá 60 milionů eur (asi 1,67 miliardy korun) na čističky odpadních vod. Novinářům to řekl český ministr pro místní rozvoj Petr Gandalovič. Evropská komise dosud některé české projekty odmítala. Podle EK je sice předčasné hovořit o definitivním rozhodnutí, ale vše je na dobré cestě "uspokojit" české požadavky.

Komise před nedávnem zamítla celkem čtyři české vodohospodářské projekty a hrozilo, že se evropské peníze nepodaří do konce roku vyčerpat. Po dlouhých vyjednáváních je ale velmi pravděpodobné, že peníze nakonec získají dva projekty - Jihlavsko a Olše. Naději ale pro letošní rok zřejmě ztratil projekt pro okolí přehrady Vír a pro Zlínsko. Vystřídají je však dvě nové žádosti - Čisté Horní Labe a Táborsko. I s těmi se počítá, že uspějí.

Evropské komisi se dosud nelíbily smlouvy, které mají česká města uzavřené s provozovateli vodohospodářské infrastruktury. V mnoha případech totiž infrastrukturu na mnoho desítek let dopředu pronajala soukromým společnostem. Brusel pak tvrdil, že poskytnutím dotace by v podstatě podporoval privátní firmy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK