Japonské akcie zastavily ztráty

21.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 21. listopadu (ČTK) - Japonské akcie dnes zastavily propad z předchozího dne a mírně zpevnily. Největší zájem byl o vývozce, zatímco akcie bank pokračovaly v poklesu. Oslabovaly rovněž akcie firem, které jsou citlivé na výkyvy domácí poptávky. Na devizovém trhu se kurz japonského jenu drží blízko nejnižších hodnot k euru.

Index Nikkei zpevnil o 8,20 bodu a den uzavřel vyšší o 0,05 procenta na hodnotě 15.734,14 bodu. Je to ale pouze nepatrné zlepšení, vezme-li se v úvahu, že v pondělí zaznamenal hluboký propad, při němž klesl nejníže od konce září. Širší index Topix ve ztrátách pokračoval, klesl o 0,66 procenta a den uzavřel na 1532,95 bodu. To je nejníže od konce července.

Exportérům pomáhá především růst kurzu eura, které vůči jenu v minulých dnech vystoupilo na historický rekord. Například výrobce průmyslových robotů Fanuc zpevnil o více než jedno procento a smazal část vysoké ztráty z pondělí. Slabší jen pomáhá těmto firmám lépe se prosadit v zahraničí, protože slabší měna jejich zboží v cizině reálně zlevňuje.

Ze ztrát se vzpamatovávají i výrobci čipů a firmy z příbuzných odvětví, jako je Advantest. Pomáhá především zpráva, že poptávka po čipech se držela v říjnu na stabilní úrovni a solidně vypadají i předpovědi. Na výraznější oživení trhu to ale nestačilo.

"Nejsou zde žádné zřetelné důvody k nákupům. Mnoho podpory neposkytují ani makroekonomická data," řekl analytik makléřské společnosti Mito Securities. Řada firem sice předvedla solidní výsledky hospodaření, avšak přibývá těch, které jsou opatrné, co se výhledu týče.

Na devizovém trhu se kurz jenu drží v blízkosti historického minima k euru a doléhají na něj předpoklady, že japonská centrální banka bude úrokové sazby zvyšovat jen pozvolna. Měna silně klesla už v pondělí, kdy se ukázalo, že ministři financí a centrální bankéři se o víkendu nízkým kurzem jenu příliš nezabývali.

"Na měnových trzích je teď nízká kolísavost, což vytváří příznivé klima pro ty, kteří provádějí carry trades," řekl hlavní ekonom finančního ústavu Mizuho Corporate Bank Masaki Fukui. Carry trades jsou transakce, kdy si obchodník půjčí nízko úročené peníze a investuje je v prostředí s vysokými úroky. Japonský jen tyto transakce financuje už dlouhá léta.

V závěru obchodování se kurz jenu k dolaru mírně snížil na 118,05 z předchozích 117,95 JPY, zatímco k euru nepatrně zpevnil na 151,31 ze 151,39 JPY. Podobně dolar vůči euru vystoupil na 1,2814 z předchozího kurzu 1,2837 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK