Unipetrol chce získat podíl Conoka v České rafinerské

21.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. listopadu (ČTK) - Společnost Unipetrol má zájem o zvýšení podílu v České rafinérské nad 51 procent, které teď drží. Informovala o tom agentura Reuters. Podle ní Unipetrol uvažuje o nákupu podílu, který v České rafinérské vlastní americká společnost ConocoPhillips. Unipetrol už zájem o zvýšení podílu deklaroval před měsícem.

Conoco dalo najevo, že svých 16,33 procenta akcií možná prodá ruské společnosti Lukoil, ve které drží 19 procent akcií. Unipetrol ale tvrdí, že jako jeden z akcionářů České rafinérské má předkupní právo na akcie dalších spoluvlastníků.

Česká rafinérská je společným podnikem Unipetrolu, ConocoPhillips, Eni a Royal Dutch Shell. V loňském roce zpracovala asi 7,1 milionu tun surové ropy. Eni a Shell mají v České rafinérské stejný podíl jako ConocoPhillips, tedy 16,33 procenta akcií. Společnost Wood & Company hodnotu těchto podílů odhaduje na 430 milionů dolarů (asi 9,4 miliardy Kč).

"Potvrzujeme náš předchozí silný zájem o zvýšení podílu v České rafinérské. Věříme, že ConocoPhillips v souladu se stanovami společnosti učiní přednostní nabídku ostatním akcionářům České rafinérské," píše se ve sdělení Unipetrolu, z něhož citoval Reuters. Většinovým vlastníkem firmy je polská skupina PKN Orlen.

Unipetrol reagoval na stanovisko ředitele Conoka Jamese Mulvy. Toho ruská média minulý týden citovala, že ConocoPhillips považuje firmu Lukoil za pravděpodobného nabyvatele podílu, který Američané drží v České rafinérské. Ta provozuje své dvě rafinerie za poplatek, který platí akcionáři za to, že zpracovává ropu, kterou dodávají.

"Odchod Conoka je pro Unipetrol unikátní příležitostí, jak zvýšit rafinační kapacitu petrochemické součásti," myslí si analytik Bram Buring ze společnosti Wood & Company. Pokud Lukoil předloží lepší nabídku, hodnota 51 procent akcií, které drží Unipetrol, se zvýší.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK