Čína hodlá postavit největší solární elektrárnu na světě

21.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 21. listopadu (ČTK) - Čína dnes oznámila plán vystavět v chudé, ale slunečné severozápadní provincii Kan-su největší solární elektrárnu na světě. Informovala o tom agentura Nová Čína, podle níž budování elektrárny potrvá pět let.

Elektrárna o výkonu 100 megawattů by měla přijít zhruba na 6,03 miliardy jüanů (16,68 miliardy korun). Plánovači pro projekt vybrali město Tun-chuang, které se může pochlubit 3362 hodinami slunečního svitu ročně. Je považováno za jednu z hlavních oblastí pro rozvoj solární energie také díky kvalitní infrastruktuře.

Čínská ekonomika, která patří společně s indickou k nejrychleji se rozvíjejícím na světě, bojuje se stále stoupající potřebou energetických zdrojů. V současné době 70 procent energetické spotřeby země zajišťují tepelné elektrárny.

Alternativní zdroje energie by měly mimo jiné ulevit tlaku na životní prostředí, jehož znečištění v metropoli Pekingu dosáhlo maximální úrovně ohrožení.

Podle agentury Nová Čína se současná největší sluneční elektrárna na světě nachází v německém Lipsku. V ní funguje 33.500 solárních panelů o výkonu pět megawattů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK