Setuza podala námitku podjatosti soudce, který nařídil exekuci

21.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. listopadu (ČTK) - Společnost Setuza zpochybňuje nezávislost soudce, který nařídil její exekuci, a podala námitku jeho podjatosti. Zástupci firmy tvrdí, že vzhledem k rychlosti, s jakou okresní soud v Ústí nad Labem rozhodl, tak nemohl učinit řádně. "Podle našeho názoru došlo k intervenci u soudu a ten podle toho jednal," řekl na dnešní tiskové konferenci Zdeněk Šmejkal, místopředseda představenstva M.L. Moran, vlastníka Setuzy. Exekuci navrhl stát, který drží vůči Setuze zhruba čtyřmiliardovou pohledávku. Vyjádření soudu se zjišťuje.

Její řešení formou exekuce schválila minulou středu vláda a návrh byl podán soudu, který rozhodl ještě ten den. Večer byli již exekutoři ve firmě. O platnost pohledávky se vedou soudní spory.

Setuza se podle svých zástupců rozhodla bránit všemi dostupnými právními prostředky. Zpochybnění nezávislosti soudu je prvním z nich. Pokud by nadřízený krajský soud vyhověl námitce podjatosti, převzal by případ jiný soud či soudce. Firma může dále podat návrh na zastavení exekuce a existují prý i další možnosti.

Její vlastníci nevyloučili ani mezinárodní arbitráž. Jeden z nich, předseda představenstva M.L. Moran Václav Novák, má kanadské občanství. Podle Šmejkala však cílem není vést spor se státem, ale nalézt smírčí řešení celého případu.

Setuza v Česku zpracovává dvě třetiny řepky. Vyrábí biopaliva, oleje, ale i drogistické zboží.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK