Voláním přes internet ušetříte nemalé peníze

24.11.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Pravidelně telefonujete služebně nebo osobně do některé ze zahraničních zemí a stále přemýšlíte, jak vysoké telekomunikační poplatky razantně snížit? Stačí využít služby VoIP a náklady mohou být i poloviční.

Téma týdne: Jak ušetřit za telefon

VoIP (Voice over Internet Protocol) je moderní technologie umožňující přenést hlas prostřednictvím IP protokolu, nazývaná také jako VoIP telefonie. Stačí mít rychlé připojení k internetu, vhodný software v počítači, sluchátka s mikrofonem či IP telefon připojený k internetu bez počítače a náklady se vám při volání mohou snížit až o polovinu. Nevěříte?

Hlavní předností telefonování prostřednictvím internetu je razantní snížení nákladů především při častém volání do zahraničí, kde je cena rozhovoru s rostoucí vzdáleností mezi volajícími stále stejná. Mezi další nezanedbatelné výhody patří například bezplatné volání mezi pobočkami firem při použití IP telefonů či možnost vybrat si jedno nebo i více telefonních čísel pro jednu linku. Jedinou nevýhodou VoIP telefonie je závislost na internetovém připojení. Pokud tedy nemáte na daném místě možnost připojení, můžete na možnost levnějšího volání přes internet zapomenout.

Jak vybrat VoIP operátora
Při výběru operátora vám doporučujeme se kromě cen zaměřit také na způsob tarifikace či zda má daný operátor s konkurenčními společnostmi uzavřenu dohodu umožňující bezplatné volání do sítí ostatních operátorů. Pokud se rozhodnete využít některou z nabídek VoIP operátorů, máte na výběr dva způsoby volání přes internet. První možností je softwarový telefon, což je program, který si stačí nainstalovat do počítače. Pro uskutečnění hovoru je následně potřeba mít jen kvalitní připojení k internetu, mikrofon a sluchátka. Druhou možností je hardwarový telefon, kde je volání zprostředkováno prostřednictvím IP telefonu, připojeného k internetu bez nutnosti spuštěného počítače.

Kdo možnost VoIP telefonie nabízí
Mezi nejznámější české společnosti nabízející možnost volání přes internet (VoIP operátory) patří např. Fayn (služba Fayn), Mattes AD (služba 802.VOX) či Ipex (služba VoIPEX). Dalšími známými českými operátory jsou také NETPHONE (NetPhone), ha-vel internet (ha-loo), Penelopa (SoftPHONE) či RPNET (Xphone). Ve světě patří mezi nejznámější VoIP operátory například Skype, CallTronic či VoipBuster.

Kolik při volání přes internet zaplatíte
Ceny jsou při volání přes internet závislé na zvoleném tarifu vybraného VoIP operátora, na typu telefonního přístroje příjemce a na zařazení typu hovoru a země příjemce v rámci cenově ohodnocených skupin jednotlivých operátorů. Například při využití služby Fayn je možné si vybrat jeden ze tří tarifů, a to  Fayn Free, Fayn Tayfun či Fayn NonStop. Prostřednictvím nejlevnějšího tarifu Fayn Free je možné při nulové aktivaci a nulovém měsíčním poplatku volat v síti fayn zdarma (v případě uzavřených smluv s konkurenčními firmami i do sítí ostatních operátorů zdarma), do pevných sítí v ČR ve špičce za 1,06 Kč/min a do mobilních sítí v ČR za 4,63 Kč/min.

Při využití služeb společnosti Skype je cena rozhovoru v rámci sítě skype zdarma, v Česku zaplatíte 0,648 Kč/min (na mobil 4,223 Kč/min), při volání do Rakouska 4,223 Kč/min (na mobil 6,166 Kč/min), při volání do Chorvatska 1,211 Kč/min (na mobil 5,040 Kč/min) a například při volání do Velké Británie či Spojených států vás minuta rozhovoru bude stát 0,479 Kč.

 

Zdroj: Fayn, Skype

Přečtěte si další naše finanční tipy, triky, rady a doporučení!

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky