HN: ČTÚ chce snížit poplatky za přenositelnost mobilního čísla

27.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. listopadu (ČTK) - Odejít ke konkurenci se svým mobilním číslem bude levnější a časem i snadnější. Český telekomunikační úřad chce tento týden snížit cenu, kterou si operátoři platí mezi sebou za nového zákazníka. V nejbližší době chce úřad navíc navrhnout zjednodušení postupu přenášení čísla ke konkurenci. Píšou to dnešní Hospodářské noviny.

Již skoro rok fungující služba trvá nyní v lepším případě několik dní, píšou HN. Podle lidí obeznámených s postupem ČTÚ by měla cena, kterou si mezi sebou mají společnosti platit za přechod zákazníka k jinému operátorovi se stejným číslem, činit maximálně kolem 800 korun.

Zákazník v současnosti zaplatí za přenos čísla nejvýše jednu korunu. Kvůli poplatkům je však často pro operátory příliš drahý a podle toho vypadají i podmínky. Například u T-Mobile a O2 jsou to písemné smlouvy na rok či dva zavazující klienta k odběru služeb právě od nich.

Operátoři se podle HN nechtěli zatím k chystaným změnám vyjádřit. "Zatím ČTÚ nevydal žádné oficiální prohlášení, proto přenositelnost čísel nebudeme komentovat," řekl mluvčí Telefóniky O2 Martin Žabka. Na přenositelnosti podle deníku vydělal nejvíc T-Mobile, kterému přibylo 3700 zákazníků, a Vodafone, ke kterému přešlo 3500 zákazníků. Naopak O2, bývalý Eurotel, přišel o 7200 zákazníků.

Zjednodušení pravidel chystá ČTÚ na příští rok. "V listopadu bychom měli dát návrh nového postupu k veřejné diskusi a pak v nejbližších termínech zveřejnit finální verzi," řekl Marek Ebrt, který má v ČTÚ na starosti mimo jiné přenositelnost čísel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK