Jak zdárně přežít silvestrovské oslavy?

29.12.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Konec jednoho a začátek dalšího roku se v domácnostech obvykle neobejde bez řádné oslavy, ke které bezpochyby patří i alkohol. Ale co potom pondělní ráno? Jak se vyhnout tomu, aby hlava zůstala bolesti ušetřena?

Téma týdne: Slavíme Silvestra

Štědrý den je sice již za námi, ovšem tím oslavy z daleka nekončí. Příchod nového roku s pořadovým číslem 2007 stojí za to patřičně oslavit, a tak většina z nás poslední den v roce tráví v kruhu rodinném či s přáteli, v pohodlí svého domova nebo na zasněžených horských svazích. Následující ráno může být pro mnohé díky notné konzumaci alkoholu velice krušné. Jak však předejít žaludečním nevolnostem, bolestem hlavy a závratím? Jak zmírnit následky kocoviny?

Každý má svůj zaručený lék
Na tuto otázku neexistuje jednoznačná odpověď. Každý má svůj vlastní recept. Někdo hned ráno se snaží napravit tím, čím se večer zkazil, jiný své hrdlo prožene silným vývarem či česnečkou, někomu pomůže studená sprcha. Všechny tyto tipy mohou, ale nemusí být účinné. Nesmíme však zapomínat, že důležitější než-li samotná léčba, je prevence.

Jíst a nemíchat!
Nejlepším a bezesporu zaručeným lékem na kocovinu vždy byla a bude úplná abstinence. Málokdo si však dokážete silvestrovský večer představit bez skleničky alkoholu. Ať už sáhnete po vínu, long či short drinku rozličných barev a chutí, není dobré míchat páté přes deváté a pít nalačno.

Pomoc najdeme v lékárně
Pokud to však s konzumací přece jen přeženete, snad ve všech lékárnách jsou již k dostání přípravky, které mají nepříjemných opileckým stavům zabránit. Zřejmě nejpropagovanějším je Anti Ethanol 07. Jde o herbální přípravek, který chrání proti vedlejším účinkům alkoholu rychlým vylučováním acetaldehydu. Tento vedlejší toxický produkt vzniká při metabolismu alkoholu. Jedno balení tohoto „zázraku“ stojí zhruba 180 korun. Na kocovinu a její zmírnění jsou k dostání i další přípravky, např. Samaritan, Vyprošťovák, Prevento, aj. Ať už půjdete do lékárny pro jakýkoliv z těchto přípravků, není od věci probrat jejich účinky s lékárníkem.

Voda a pohyb neuškodí
Pokud však nemáte žádný z těchto přípravků zrovna po ruce, nezbývá než se poohlédnout po jiném způsobu. Abyste předešli dehydrataci, je dobré před ulehnutím do postele vypít alespoň půl litru čisté neperlivé vody. Vodou pak nešetřete ani po probuzení. Přebytečný alkohol pomůže odbourat dobrá snídaně, která zároveň doplní krevní cukr. Zahnat kocovinu pomůže i pohyb, který rozproudí a okysličí krev. Ne každý je však po bujaré oslavě pohybu schopen. V těchto případech je dobré dopřát si spánek, který je mnohdy nejlepším lékařem.

Závěrem již nezbývá než popřát krásný a bezbolestný vstup do nového roku.

Přečtěte si další naše finanční tipy, triky, rady a doporučení!

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky