Nový zákoník práce přináší řadu změn

08.01.2007 | , Finance.cz
FinTriky


Zrušení vedlejšího pracovního poměru, zavedení konta pracovní doby či nová úprava pracovní doby, přesčasů a pohotovostní služby, to jsou jen některé ze změn, které přinesl nový zákoník práce. Přečtěte si více.

Téma týdne: Co nám přináší nový rok 2007

Nový zákoník práce prosadila v loňském roce ČSSD spolu s komunisty, a to i přes veto prezidenta. Podle současné vlády sestavené z ODS, KDU-ČSL a strany zelených však nový zákoník práce obsahuje celou řadu závažných chyb, a proto se vláda pokusila odložit jeho platnost o jeden rok. Nakonec však svůj návrh stáhla, protože jej poslanci ČSSD a KSČM zablokovali. Nový zákoník práce (zákon č. 262/2006 Sb.) tak nakonec začal platit 1. ledna 2007. Řídit se jím bude téměř 5 milionů zaměstnanců a desítky tisíc zaměstnavatelů.

Jaké jsou nejzásadnější změny oproti starému zákonu?
Účelem nového zákoníku práce je zejména větší liberalizace pracovněprávních vztahů a zajištění flexibility pracovní síly. Nový zákoník práce je proto postaven na principu „co není zakázáno, je dovoleno“, zatímco tem dosavadní se řídil principem „co není zákonem dovoleno, je zakázáno“. Díky tomu by měly obě smluvní strany, tedy zaměstnanec i zaměstnavatel, mít větší prostor pro vytvoření smluvních práv a povinností nad rámec zákona. Na druhou stranu oněch zákazů a omezení je v zákoně docela dost.
Nejdůležitější změny oproti starému zákoníku:

  • Zrušení vedlejšího pracovního poměru – v novém zákoníku je na něj pohlíženo jako na normální hlavní pracovní poměr a tudíž se na něj vztahují všechny ustanovení zákoníku práce, například dvouměsíční výpovědní lhůta či vyplacení odstupného. Dosud to bylo tak, že tento poměr bylo možné ukončit bez udání důvodu s patnáctidenní výpovědní lhůtou.
  • Zkrácení výpovědní doby a vyšší odstupné – ve starém zákoníku byla výpovědní doba od zaměstnavatele tříměsíční a musel vyplácet odstupné ve výši dvouměsíčního platu, nyní je situace opačná, tedy dvouměsíční výpovědní doba a tříměsíční plat jako odstupné.
  • Nová úprava pracovní doby, přesčasů a pohotovosti na pracovišti – přesčasy se nebudou započítávat do mzdy a budou muset být placeny zvlášť. Firmy tak nebudou moci sjednat s pracovníkem smlouvu s tím, že přesčasy jsou již započteny ve mzdě, navíc zaměstnanci budou muset s přesčasovou prací souhlasit. Pracovní pohotovost na pracovišti bude podle nového zákoníku považována za pracovní dobu. Dosud mohl pracovník nad rámec pracovní doby vykonávat ročně 400 hodin pohotovosti na pracovišti.
  • Zavedení konta pracovní doby – Zavedení kont pracovní doby umožňuje zaměstnavateli přidělovat svým zaměstnancům ve stanoveném období práci v takovém rozsahu, aby to vyhovovalo jeho potřebám ve vztahu k odbytu jeho produkce. Zaměstnanec je přitom chráněn tím, že mu zaměstnavatel musí po celou dobu, kdy jej méně využívá, vyplácet minimálně 80 % jeho průměrného výdělku.
  • Zrušení manažerských smluv – nový zákoník práce ruší platné manažerské smlouvy a manažeři, kteří byli dříve do svých funkcí jmenováni se z pohledu zákona stanou běžnými zaměstnanci, na které se budou vztahovat všechna ustanovení zákoníku práce. Změní se jim tak hlavně podmínky pro odchod z funkce.
  • Nová úprava pracovní neschopnosti – byla rozšířena v souvislosti s povinností zaměstnavatele poskytovat zaměstnanci prvních 14 dní jeho dočasné pracovní neschopnosti náhradu mzdy. Náhrada je poskytována ve výši 30 % průměrného výdělku zaměstnance za první 3 dny a ve výši 69 % průměrného výdělku od čtvrtého dne pracovní neschopnosti. Nedohodne-li se zaměstnavatel se zaměstnancem na částce vyšší, maximálně však ve výši průměrného měsíčního výdělku. Toto ostanovení ovšem navazuje na předpokládanou novelu zákona o nemocenské, která zatím nabyla schválena.
  • Vyšší odpovědnost zaměstnavatele za zaměstnancovi věci – za odložené věci zaměstnance, které se do práce obvykle nenosí (cennosti apod.) nově ručí zaměstnavatel až do výše 10.000 Kč, dosud pouze 5.000 korun. Za věci, které se do zaměstnání obvykle nosí (obuv, oblečení) zodpovídá zaměstnavatel stejně jako dosud bez omezení.

Závěr:
Změn, které nový zákon přináší je opravdu hodně. My jsme vyjmenovali jen ty nejdůležitější. Tyto změny se dotknou každého z nás a firmám přinesou nemalé náklady. Dopadům nového zákoníku práce do praxe se budeme věnovat v některém z našich příštích článků.

Přečtěte si další naše finanční tipy, triky, rady a doporučení!

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky