Významné změny v oblasti dávek a mezd

11.01.2007 | , Finance.cz
FinTriky


Dávky sociální péče, životní minimum, existenční minimum, minimální mzda – ve všech těchto oblastech dochází od letošního roku ke změnám. V některých případech se jedná pouze o kosmetické změny, jindy se mění celý systém.

Téma týdne: Co nám přináší nový rok 2007

Od prvního ledna letošního roku se nemění pouze letopočet, ale také spousta věcí, které se nám více či méně promítají do běžného života. Každoročně je začátek roku obdobím, na které si zákonodárci připravují nejvíce legislativních změn. Letos to například byl nový Zákoník práce, Stavební zákon či Zákon o dani z nemovitosti. Ani sociální oblast nezůstala beze změn – naopak. Docela třeskem v této oblasti jsou dva nové zákony. Zákon o pomoci v hmotné nouzi a Zákon o sociálních službách zavedly úplně nový systém dávek sociální péče. Podrobnosti o příspěvku na živobytí, doplatku na bydlení, mimořádné okamžité pomoci či příspěvku na péči se dozvíte v článku s názvem Nový systém i výše dávek sociální péče.

Princip dávek státní sociální podpory se sice nezměnil, ale došlo ke změně životního minima, z něhož se výše dávek odvozuje. Podle nového zákona se nyní rozlišuje životní a existenční minimum. Existenční minimum je nový pojem, který vyjadřuje minimální hranici příjmů na úrovni umožňující přežití. Životní minimum vyjadřuje hranici příjmů k zajištění výživy a ostatních základních osobních potřeb. Obě minima jsou jednosložkové a nezohledňují náklady na bydlení. Ty bude, jak bylo již výše zmíněné, řešit nový systém dávek státní sociální péče.  

Životní minimum se nově stanovuje podle počtu společně posuzovaných osob. U osamělého jednotlivce bude nyní činit 3126 Kč měsíčně, existenční minimum je stanoveno na 2020 Kč. Životní minimum se do budoucna bude zvyšovat vždy k 1.lednu, a to v případě více než  5% růstu indexu spotřebitelských cen.

V neposlední řadě bychom měli zmínit i změnu výše minimální mzdy. Od prvního ledna základní sazba pro týdenní pracovní dobu 40 hodin činí 8000 Kč za měsíc nebo 48,10 Kč za hodinu. Jedná se sice o změnu pouze 45 Kč měsíčně, ale dojde tím i k změnám výše jiných pravidelných plateb. Především se to týká minimálního zdravotního pojistného, které se zvýšilo z 1074 Kč na 1080 Kč.

Přečtěte si další naše finanční tipy, triky, rady a doporučení!

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky