Termín pro podání přihlášek na vysokou školu se blíží

15.01.2007 | , Finance.cz
FinTriky


Každým rokem se tisíce mladých lidí uchází o přijetí na vysokou či vyšší odbornou školu. Prvním krokem ke studiu je podání přihlášky. Přinášíme vám aktuální termíny, výše poplatků či přihlášku ke stažení.

Téma týdne: Hlásíme se na vysokou školu

Začátek ledna je obdobím, kdy už by maturanti nebo i jiní zájemci o studium měli mít jasnou představu o volbě školy, na kterou po absolvovaných přijímacích zkouškách v září nastoupí. Ne vždy je však volba jednoznačná. Někteří se až do vypršení termínu pro podání přihlášky nemohou rozhodnout o jejich budoucím uplatnění.

Nejen v tomto případě je nutné pečlivě sledovat termíny pro odeslání přihlášek ke studiu. Pro zájemce o studium v zimním semestru 2007/2008 většina vysokých škol stanovila termín přihlášek na 28. února. Některé školy, především technického zaměření a soukromé školy, přijímají přihlášky až do poloviny či konce března nebo dokonce i v dubnu. Proto je dobré se vždy na internetových stránkách školy či na studijním oddělení ujistit, který termín je rozhodující v té konkrétní vysoké školy. Pokud například uvažujete o přihlášce na umělecké obory, vězte, že už je ve většině případů pozdě, protože již v současné době probíhají talentové zkoušky.

Přihlášku na vysokou školu je možné vyzvednou na studijních odděleních vysokých škol, zakoupit ji v prodejnách SEVT nebo si ji v pdf formátu stáhnout ze sekce Formuláře na našem serveru. Od letošního roku zde najdete i přihlášku na vyšší odbornou školu.

Již léta je zažitou praxi, že zájemci o studium dávají přihlášku na více škol najednou. Zvyšuje se jim tím naděje na přijetí alespoň na jednu z nich. Limitující mohou být shodující se termíny konání zkoušek a poplatky za podání přihlášky. Ty nejsou zanedbatelné. Připravte se, že za každou přihlášku zaplatíte v průměru 500 Kč. Ušetřit lze elektronickým podáním přes internet. To je také zpoplatněné, ale ušetříte i desítky korun za jednu přihlášku.

Přihlášku vyplňujte vždy pečlivě a nezapomeňte si přečíst pokyny. Nezapomeňte si zjistit a vyplnit kódy JKOV, KKOV a IZO. Pokud studujete na střední škole, nezapomeňte si potvrdit prospěch ze strany školy. Je také rozumné nechat si poradit ze strany odpovědného pracovníka školy.

Nezapomeňte k přihlášce přiložit doklad o zaplacení poplatku. Nejlépe bude, když ho přilepíte na formulář. Vyhnete se tak případným problémům a dokazováním, která z účastněných stran tu chybu udělala.

Všechny předešlé rady, termíny a výše poplatků se týkaly pouze přihlášek na vysokou školu. Rozhodnete-li se ke studiu na vyšší odborné škole, platí pro vás jiná pravidla. Vyšší odborné školy spadají podle zákona mezi středoškolské druhy vzdělávání. Termín podání přihlášek do prvního kola byl změněn novou vyhláškou do 31. května (původně byl do 30. dubna). Výše manipulačních poplatků se liší velice výrazně. Namátkově jsem u několika škol zjistila, že zaplatíte v rozmezí od 50 až do 500 Kč za jednu přihlášku.

Zajímají-li vás jiné užitečné informace o studiu na vysoké škole, sledujte tento týden články na Finance.cz.

Přečtěte si další naše finanční tipy, triky, rady a doporučení!

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky