Šance studentů na přijetí se zvyšují

19.01.2007 | , Finance.cz
FinTriky


Právě si vybíráte vysokou školu, na kterou byste chtěli nastoupit a rádi byste se dozvěděli, jakou máte u jednotlivých vysokých škol šanci na přijetí? Poradíme vám.

Téma týdne: Hlásíme se na vysokou školu

U přijímacích zkoušek na vysokou školu se často vyskytují témata, která na středních školách probírána nejsou. Pokud si chcete být stoprocentně jistí, že přijímací zkoušky úspěšně složíte, doporučujeme vám prostudovat některou z učebnic či testů určených k přípravě na přijímací zkoušky nebo absolvovat speciální přípravný kurz.

Přípravné kurzy
V současné době mohou studenti prostřednictvím komerčních vzdělávacích agentur či vysokých škol absolvovat přípravný kurz zaměřený na jakýkoliv předmět či obor vysokoškolského studia. Při výběru kurzu je možné si zvolit pořádající agenturu či vysokou školu, fakultu vysoké školy, příslušný obor, předmět, termín konání, počet hodin či cenu. Mezi základní druhy kurzů patří kurzy krátké, trvající jedno či dvě odpoledne, kde se uchazeči v rámci přípravy na přijímací zkoušky naučí základní všeobecné postupy. Dalším druhem jsou kurzy intenzivní krátkodobé, které začínají týden až čtrnáct dní před přijímačkami a uchazeči je navštěvují denně. Posledním typem jsou kurzy jednosemestrální či dvousemestrální, které se konají po celý akademický rok jednou až dvakrát měsíčně.

Šance na přijetí
Pokud se právě rozhodujete, na které z českých vysokých škol byste chtěli začít studovat, doporučujeme vám se při výběru zaměřit především na ty obory, které vás zajímají a v rámci kterých byste si dokázali představit vaši budoucí práci. Po volbě oboru je vhodné si z vybraných vysokých škol zvolit tu, jejíž náročnost studia odpovídá vaší představě a u které máte největší šanci na přijetí
 

Tabulka: Přijímání uchazečů na VŠ

Počet 2003/2004 2004/2005 2005/2006 2006/2007
Uchazečů 107.169 119.446 119.687 137.836
Přijatých 69.582 75.613 79.986 89.075
Úspěšnost 64,93 % 63,3 % 66,8 % 70,1 %
Zdroj: ÚIV

 
Mezi vysoké školy, kde mají studenti největší šanci na přijetí, patří například Vysoká škola báňská - Technická univerzita v Ostravě, České vysoké učení technické v Praze (ČVUT Praha), Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT Praha), Technická univerzita Liberec, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP v Ústí nad Labem), Univerzita Pardubice, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně (MZLU v Brně) či Univerzita T. Bati ve Zlíně. Naopak univerzitami s nejnižší šancí na přijetí jsou například Akademie muzických umění v Praze (AMU Praha), Janáčkova akademie muzických umění v Brně (JAMU Brno), Ostravská univerzita v Ostravě, Masarykova univerzita v Brně či Univerzita Karlova v Praze.

 

Zdroj: Ústav pro informace ve vzdělávání

Přečtěte si další naše finanční tipy, triky, rady a doporučení!

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky