Zbytečné platby zatěžují rozpočet

22.01.2007 | , Finance.cz
FinTriky


Telefon, poštovní či bankovní poplatky zatěžují nejeden rodinný rozpočet. Jak mu ulevit? Stačí nezatěžovat jej zbytečnými platbami. To se však lehce říká, ale hůř provádí. Existují však možnosti, jak výdaje omezit.

Téma týdne: Jak ušetřit na rodinných výdajích

Patříte k těm, kteří každý měsíc netrpělivě čeká, až vaše výplata bude připsána na účet? Nebo nejste zastáncem zbytečného vyhazování peněz a neradi vytahujete z kapsy více než musíte? Banka, pošta, obec, televize, rozhlas, telefon. To je jen zlomek institucí či služeb, které nás ročně stojí nemalé finanční prostředky. Jednotlivé poplatky nemusí být příliš vysoké, v konečném součtu však mohou ukrojit výraznou část z rodinného rozpočtu. Přestože se řadě poplatků nevyhneme, pořád existují mezírky a možnosti, jak ulevit rodinnému rozpočtu.

Televize, rozhlas, telefon
V případě prvních dvou jmenovaných, tj. televizního přijímače a rozhlasu, asi těžko ušetříte. Alespoň ne legální cestou. Výše poplatků je dána zákonem a měsíční částce 120 korun za televizor a 45 korun za rádio se nevyhnete. A je jedno, zda sledujete výhradně komerční stanice nebo veřejnoprávní.

Ovšem co můžete ovlivnit, a to dosti výrazně, je výše telefonních účtů. A nemusíte ani omezit délku svých hovorů. V případě mobilních telefonů je vždy důležitá dobrá volba nejen operátora, ale zvláště nastavených parametrů. Mobilní operátoři nabízí celou řadu balíčků, na kterých můžete ušetřit stovky korun ročně. U pevných linek stačí pouze omezit volání ve špičce a počkat si na méně zpoplatněná časová pásma, které začínají již od 7 hodiny večerní. Další možností je využít služeb internetu. Máte-li přístup k tomuto médiu, volání přes internet je výrazně levnější.

Poštovní služby
Neposlali jste již delší dobu žádnou listovní zásilku? Pak vězte, že za standardní psaní zaplatíte 7,50. Pokud jej pošlete doporučeně, připravte si minimálně 19 Kč, ovšem záleží na hmotnosti. Omezením korespondence se svými blízkými či známými sice ušetříte, ale jako vhodnější a zároveň levnější alternativa se jeví e-mail popř. „esemeska“.

Bankovní poplatky
Další oblast, kde lze hledat rezervy a můžete ovlivnit své výdaje, jsou bankovní poplatky. Základem je platit za služby, které opravdu využíváte. Proto se při volbě balíčku podívejte, co vše obnáší, co je zdarma a co a v jaké výši je zpoplatněno. Zvláště používáním služeb přímého bankovnictví se dá výrazně ušetřit. A to nejen čas. Jen pro názornost – platební příkaz podaný osobně na pobočce stojí zhruba 6 korun, výjimkou však nejsou i vyšší částky, stejná transakce učiněná prostřednictvím některého z kanálů přímého bankovnictví přijde na třetinu (záleží samozřejmě na bance a typu účtu).

Nevyhnutelné poplatky
Jsou však poplatky, kterým se prostě neubráníme. Mezi ně můžeme zařadit např. poplatek za používání dálnic či za svoz komunálního odpadu. Zatímco dálniční známka stojí každého, kdo vyjede z vozidlem na takto zpoplatněné vozovky, 900 Kč ročně, výše poplatku za odpad je odvislá od lokality, ve které poplatník žije.

Mezírky existují
Závěrem nezbývá než ještě jednou zopakovat větu, která již zazněla v úvodu. Přestože se řadě poplatků nevyhneme, najdou se možnosti, jak ulevit rodinnému rozpočtu. Jen je stačí najít.

Přečtěte si další naše finanční tipy, triky, rady a doporučení!

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky