Už i Češi mohou investovat ve světě, tuto výhodu ale moc nevyužívají

10.01.2000 | ,
MAKRODATA A EU


Podíl lidí, kteří v ČR investují na kapitálových trzích, je v porovnání se světem velmi malý

Podíl lidí, kteří v ČR investují na kapitálových trzích, je v porovnání se světem velmi malý. Většina českých občanů totiž stále raději sází na jistotu a dává přednost tomu, vložit své peníze do bank. "Ve fondech jsou u nás uložena asi čtyři procenta z celkových národních úspor, v Evropě je tento podíl vyšší, asi deset procent, a ve Spojených státech dokonce okolo třiceti procent," potvrzuje analytik Brno Broker Group Petr Sedlář. Jednou z možností, jak z

hodnotit své peníze, jsou v poslední době stále populárnější investice na zahraničních kapitálových trzích, a to zejména do akcií nebo podílových fondů. Pokud někdo hodlá investovat své peníze v cizině, musí tak, aby neporušil zákon, učinit přes firmu, která má na obchodování v cizině licenci.

Jediným omezením je v podstatě pouze výše investice. Poplatky zprostředkovatelům jsou totiž poměrně vysoké. Často bývá stanoven minimální objem investovaných peněz. Aby se investice vyplatila, měla by se podle odborníků pohybovat řádově v desítkách tisíc korun a měla by trvat alespoň rok.Zájemce může své peníze vložit do jednotlivé firmy, kterou si vybere na základě své analýzy.

Nejvhodnější jsou v takovém případě zejména americké společnosti, o kterých existuje například na internetu dostatek informací a doporučení analytiků. Pro Čecha tak není v současnosti problém stát se akcionářem například softwarové firmy Microsoft.Další možnost, kam mohou čeští občané investovat, nabízejí podílové fondy. Ty jsou často regi

onální (působí v určité oblasti světa) nebo oborové. Ty se soustřeďují na určité sektory. I investice do těchto fondů však musí být uskutečněna prostřednictvím firmy, která má licenci.

Zdroj: LN z 10. 1. 2000


Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU