LN: Realitky nabízejí za odstupné ukončení regulovaného nájmu

12.02.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. února (ČTK) - V Česku podle dnešních Lidových novin přibývá případů, kdy realitní kanceláře nebo investiční firmy nabízejí, že lidem zprostředkují vystěhování z bytů s regulovaným nájemným. Nabízejí jim odstupné a někdy i pomoc s hledáním nového bytu. Týká se to hlavně velkých měst, kde je rozdíl mezi tržní a regulovanou činží největší, píše deník.

Podle šéfa Českomoravské realitní Petra Vosmíka se výše odstupného pohybuje v závislosti na lokalitě od osmi do deseti tisíc korun za metr čtvereční. Zkrátka ale nepřijde ani firma zprostředkující vystěhování. "Odměna je srovnatelná s provizí za prodej bytu," řekl LN Vosmík.

"Loni v září jsme obeslali nájemce s tím, že pokud dobrovolně podepíšou smlouvu u ukončení nájmu, dáme jim odstupné 10.000 korun za metr čtvereční," cituje deník Martina Urmana ze společnosti 1. česká investiční, která se touto činností zabývá už od roku 1999. Odstupné v případě bytu o velikosti 60 metrů čtverečních by tak dosáhlo 600.000 korun. Zatímco před pár lety by regulovaní nájemníci smetli takovou nabídku se stolu, nyní jsou prý mnohem vstřícnější.

V ČR bylo loni 760 tisíc bytů s regulovaným nájmem. Podle Jaroslava Nováka z firmy FC Finance Consult, která rovněž nabízí vystěhování, je jich letos o deset procent méně. Největší úbytek ale nastane během letošního roku. Lidé vědí, že čím dříve se bytu zbaví, tím vyšší odstupné se jim podaří získat. S blížícím se koncem deregulace se totiž odstupné snižuje. Na konci deregulace tak bude podle Novákova odhadu polovina původního počtu regulovaných bytů.

Podle předsedy Sdružení na ochranu nájemníků Stanislava Křečka, který to považuje za zcela legální způsob, jak se zbavit regulace bytu, se lidé stěhují především z nepřiměřeně velkých bytů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK