Stále více firem si pojišťuje export

12.01.2000 | ,
POJIŠTĚNÍ


Obavy z nezaplacení za dodávky zahraničním odběratelům zvyšuje podíl tuzemského vývozu, který si firmy pojišťují u Exportní garanční a pojišťovací společností (EGAP)

Obavy z nezaplacení za dodávky zahraničním odběratelům zvyšuje podíl tuzemského vývozu, který si firmy pojišťují u Exportní garanční a pojišťovací společností (EGAP). V loňském roce přesáhl celkový objem nově pojištěných úvěrů 47 miliard Kč, což je o 35 % více než v předchozím roce. "Pojištěný export se na celkovém objemu vývozu podílel zhruba 5,1 procenta," uvedl včera generální ředitel EGAP Pavol Parízek. Podle odborníků jde o podíl srovnatelný se stavem

ve vyspělých západních zemích.

Od začátku existence EGAP, založené v roce 1992, tak kumulovaný objem pojištěného exportu dos

áhl bezmála 150 miliard korun. Na loňském objemu pojištěného exportu se výraznou měrou podílel projekt výstavby elektrárny v tureckém Elbistanu, což pro české firmy znamená dodávky za zhruba 7,5 miliardy Kč. V tomto případě EGAP vykázal okamžitý nárůst předepsaného pojistného, přestože jde o několikaletý kontrakt.

V letošním roce Parízek neočekává žádné zásadní změny v nabídce pojistných produktů pro exportéry. "Šíře produktů je v podstatě kompletní a srovnatelná se zahraničními exportními pojišťovnami." Šéf EGAP rovněž informoval o záměru vylepšit komerční pojištění. "Do některých teritorií by se pod jednou pojistnou smlouvou měli d

át pojistit jak krátkodobá komerční, tak krátkodobá politická rizika," uvedl Parízek.

Mezi oblastmi, kam EGAP pojistil největší objemy exportu, dominují Turecko, Bělorusko,

Slovensko, Egypt, Írán a USA. Služeb EGAP využívají ve větší míře i malé a střední podniky, které se pojišťují proti krátkodobým komerčním rizikům. Na celkovém objemu 21 miliard Kč vývozu pojištěného proti těmto rizikům se malé a střední firmy (počet zaměstnanců od 10 do 250) podílely více než 50 procenty. Zvýšený zájem odráží i skutečnost, že v minulém roce se na financování těchto společností začala více podílet Česká exportní banka (ČEB), jejíž úvěry musejí být ze zákona pojištěné u EGAP. ČEB i EGAP podporují export se státní podporou. V případě EGAP se na celkových rezervách v objemu 8 miliard Kč dotace ze státního rozpočtu z předchozích let podílí více než polovinou. V důsledku zhoršené hospodářské situace v řadě zemí a větším potížím se splácením českých dodávek skončil loni EGAP ve ztrátě přes 600 miliónů korun.

Zdroj: HN z 12. 1. 2000

Autor článku

 

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ