5 věcí, které ovlivní hodnotu vašich investic v roce 2017

23.01.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Co ovlivní investice a jejich růst v roce 2017? Odborníci a investiční poradci se shodují, že kromě politické situace, Brexitu a trumpoekonomie, to budou nejspíš i měnové kurzy, posilování dolaru, růst úrokových sazeb a také růst v emerging economies. Ať už investujete přímo do akcií nebo třeba do fondů, které nabízí vaše banka, tak nejdůležitější současné trendy je dobré znát.

Fondy, akcie, dluhopisy? Investujete? A víte, u kterých segmentů trhu se v roce 2017 odhaduje největší růst a co nejvíc ovlivní vývoj investic? Dneska jsou investice například do akcií přístupné téměř všem a je možné investovat i jen malé částky přes fondy a investiční nabídku bankovních institucí. Vlastně ani nemusíte znát všechny podrobnosti, stačí svěřit peníze bance a jejich investiční poradci se už postarají o jejich zhodnocení.  I tak je ale vhodné se alespoň trochu orientovat ve vývoji a trendech ve světové ekonomice. Jaké to budou v roce 2017?

Brexit a Trump

Tyto dvě události z posledního roku byly před rokem mnohými analytiky jmenovány jako největší riziko investic v roce 2016. A rizikem zůstávají i během letošního roku. Stále totiž není úplně jasné, co od Brexitu a Trumpova prezidentování vlastně čekat. Omezí to světový obchod, omezí to světový a evropský růst, jak moc to ovlivní měnové kurzy, opravdu teď budou všechny členské státy NATO víc utrácet za armádu? Otázek je hodně a odpovědi zatím nejsou.

Měnové kurzy

Za jednu z největších spekulativních šancí v letošním roce je označováno opuštění měnových intervencí a uvolnění kurzu koruny. Ta během přechodného období, kdy bude ČNB opouštět řízený kurz, může posílit až o několik korun k euro. To ale není vše, ve hře jsou i další měny. Dolar posiluje a postupně se vyrovnává euru. Libra naopak klesá a během posledního půl roku ztratila výrazně na své hodnotě. To vše ukazuje, že měnové kurzy jsou stále nejistější a stále více ovlivňovány nejen ekonomickými proměnnými, ale především i náhodnými politickými vlivy.


Čtěte také:

Konec deflační hrozby

V uplynulých letech byla inflace velmi nízká. V České republice se dokonce cenová hladina přiblížila až k deflačním tendencím a ČNB nebyla v minulém roce schopná dostatečně spolehlivě cílovat inflaci. To se ale v tomto roce už nyní pomalu mění. Inflace by se mohla pohybovat někde kolem 2 %, což dává příležitost nejen pro ekonomický růst, ale také pro růst investic. Je to ale špatná zpráva pro vývoj kupní síly, hlavně pokud se inflace dostane až na úroveň 3 – 4 %.

Návrat úrokové míry v kladné hodnotě

V minulém roce jsme se dostali do neznámého místa a rok 2016 byl rokem záporných úrokových měr. Většina centrálních bank měla úrokové míry nastavené na nízkou až zápornou úroveň, což se ukázalo jako zajímavý experiment, který nejspíš nebude mít dlouhého trvání. Během roku 2017 se tak spíš očekává nárůst úrokových měr, společně s rostoucí inflací to představuje pro investice pozitivní vliv. Někteří investoři dokonce považují růst úrokových měr a změnu v monetární politice centrálních bank za nejdůležitější vliv na investice v tomto roce.

Emerging economies

Rychle rostoucí ekonomiky, jako je Čína, Indie nebo Rusko, patřily mezi hvězdy investic minulého roku a tento rok se toho nejspíš moc nezmění. Čína roste už mnoho let po sobě, a i když ekonomický růst zpomaluje, stále se pohyboval někde kolem 6 % v minulém roce. Potenciální zisky z investic na emerging markets jsou ovšem velmi závislé na hodnotě dolaru a právě příliš silný dolar bude nejspíš v budoucnu tyto zisky ukrajovat.

Které segmenty jsou zajímavé pro investice do akcií? Ekonomický růst, který byl nastartován během posledních let přinesl růst do tradičních sektorů, jako je stavebnictví, průmyslové vybavení nebo i automobilového průmyslu. Zároveň rostou možnosti investování do lifestylových niche sektorů, které nabízí velmi výrazný potenciál růstu.

  • Automobilový trh procházel dlouhým obdobím stagnace, v roce 2017 se ale očekává jeho růst.
  • Stejně tak stavebnictví prošlo několikaletou stagnací a v roce 2017 se čeká růst.
  • Mezi nejnovější trendy pak patří investice do akcií spojených například s lifestylem, například do hraček, nebo s potřebami starších občanů.

Autor článku

Hana Bartušková


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU