Jaký jste investor podle své krevní skupiny?

22.03.2017 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Věděli jste, že krevní skupiny jsou různě geograficky rozšířené a že s každou krevní skupinou jsou spojené jiné charakterové vlastnosti? Pokud znáte svou krevní skupinu, tak vám povíme, jaký jste investor.

Víte, jakou máte krevní skupinu? Až dvě pětiny lidí svou krevní skupinu nezná. Což je ale docela pochopitelné, protože pro běžné fungování a pro každodenní život takovou informaci nepotřebujete. Pokud ale svou krevní skupinu znáte, tak jen z toho obyčejného písmenka se o sobě můžete dozvědět spoustu věcí. Před pár lety byla například velmi módní dieta podle krevních skupin, protože lidé s rozdílnou krevní skupinou mají rozdílné trávení. S každou krevní skupinou jsou také spojeny určité charakteristické rysy, které zásadním způsobem můžou ovlivnit váš život. A každá krevní skupina má rozdílný postoj k penězům a k řešení svých osobních financí a investicí.


Skupina A: co je moje, to si nechám navždy

Lidé, kteří mají krevní skupinu A jsou většinou trpěliví, odpovědní, dávají na sebe pozor a jsou vnímaví ke změnám v okolí. Ale také jsou tvrdohlaví, pesimističtí, nervózní a můžou být občas něčím až posedlí.

Jak si řídí své osobní finance: Většinou se pro něco rozhodnou a toho se drží zuby nehty. Pokud je daná investice třeba ztrátová, tak můžou urputně stále čekat, že výnosy jednou přijdou. Áčkoví investoři si často nedokáží připustit svou chybu a tvrdohlavě trvají na svém, i když se trh a okolní prostředí chová jinak.

Jak investovat lépe, když máte A: Na jednu stranu jsou lidé s krví A klidní a trpěliví investoři, mezi jejich investiční portfolio by určitě měly patřit produkty, které mají dlouhodobou ziskovost a klidně můžou krátkodobě vykazovat ztráty. Na druhou stranu by se tito investoři měli vyhnout velmi riskantním investicím. Nedokáží totiž správně odhadnout okamžik, kdy se investice vzdát, když se podmínky na trhu změní.

Kam investovat: nemovitosti, zajištěné fondy, penzijní připojištění


Skupina B: hrrr na to

Krevní skupina B je spojená s vášnivými, kreativními a optimistickými nositeli. Na druhou stranu mohou být lidé s krví B občas netrpěliví, zapomínají, jsou líní a nezodpovědní, nedokáží poslouchat rady ostatních a často si trvají na svém.

Jak si řídí své osobní finance: Tito lidé většinou jednají velmi impulzivně a často investují bez rozmyslu a bez jasně daného očekávání o budoucím zisku. Mnohem důležitější pro ně je osobní pouto s investicí nebo alespoň sympatie. Často tak investují například do vlastního podnikání nebo do nemovitostí, které se jim líbí. Nedá se jim také upřít určitá kreativita při spravování peněz, díky které můžou dosáhnout nečekaných zisků.

Jak investovat lépe, když máte B: Pokud máte krevní skupinu B, tak především pamatujte na svou netrpělivost a rychlé nadšení pro věc. Ani jednoho se nezbavujte, ale nad peněžními záležitostmi více přemýšlejte. Před investováním lépe zvažte případné výnosy a ziskovost investice. A ztrátových investic se okamžitě nezbavujte, raději nejdříve promyslete, jestli se náhodou situace na trhu brzy neobrátí.

Kam investovat: do vlastního vzdělání a podnikání, do fondů krátkodobého charakteru, na spořící účet


Čtěte také:

Skupina AB: musím si to promyslet

Krev AB mají většinou racionálně uvažující jedinci, jsou nadprůměrně inteligentní, mají dobré sociální schopnosti a chovají se racionálně. Na druhou stranu se ale také pomalu a těžce rozhodují, neodpouští chyby (ani sobě) a jsou přehnaně kritičtí.

Jak si řídí své osobní finance: Takovým investorům není nic dostatečně dobré. A často než zváží všechna pro a proti každé jednotlivé investice, tak je příležitost velkého zisku pryč. Na druhou stranu ovšem tito lidé bývají velmi dobrými investory, protože se dokáží rychle adaptovat na nové situace a správně racionálně vše vyhodnotit. Jen na to potřebují svůj čas.

Jak investovat lépe, když máte AB: Osobám s AB krví by neuškodilo řídit se podle svého instinktu. Ne vždy a všude, občas se určitě vyplatí všechny důkladné racionální úvahy a zvažování pro a proti. Na druhou stranu, pokud se sejdou stejně výhodné varianty zisku, tak je lepší se řídit intuicí a vybrat si prostě tu investici, která vám bude sympatičtější.

Kam investovat: akcie, akciové fondy, nemovitosti, stavební spoření


Skupina 0: peníze, peníze, víc peněz

Poslední krevní skupinou je nulka. Lidé s nulkou krví jsou často sebevědomí, velmi ambiciózní, soutěživí a zaměření na dosažení cíle. Na druhou stranu se ale můžou jevit jako agresivní, arogantní, bezohlední a chladní.

Jak si řídí své osobní finance: Investoři s krví nulkou mají většinou jasnou představu o cíli, který chtějí investicí dosáhnout, a dokáží udělat pro jeho splnění opravdu hodně. Ze všech krevních skupin jsou lidé s nulkou ti nejlepší a nejzkušenější investoři. Dokáží přijmout riziko, ale zároveň dobře intuitivně zváží i všechny možné dopady. Při investování je nic nepřekvapí.

Jak investovat lépe, když máte 0: Na skvělé investiční strategii není přece co měnit. Lidé s krevní skupinou 0 jsou zkušení investoři. A pokud zatím nejsou, tak určitě mají potenciál se jimi stát. Důležité je pro ně dobře si stanovit cíl, dokážou velmi dobře odhadnout riziko a často jim i rizikové investiční strategie vychází.

Kam investovat: kamkoliv, akcie, komodity, nemovitosti


Co jste nevěděli o dárcovství krve?

  • Krevní skupiny jsou rozšířeny geograficky.
  • Skupina A je rozšířená nejvíce v Evropě, hlavně ve Skandinávii a ve střední Evropě, zatímco B najdeme nejčastěji v severní a střední Asii.
  • Nula dominuje Jižní Americe a západní Evropě.
  • AB je nejvzácnější krevní skupinou, nejčastěji ji najdeme v Japonsku.
  • Krevní transfuze a dárcovství krve je velmi důležitou součástí současné medicíny.
  • Pravidelné dárcovství krve je možné si odečíst jako nezdanitelnou částku v daňovém přiznání.

Autor článku

Hana Bartušková


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ