Kde všude můžete v Česku prohlásit: „Zaplatím to bitcoinem“

28.06.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


V Česku přibývá míst, kde můžete platit bitcoiny. Tam, kde tuto formu platby nepodporují, využijte bitcoin platební kartu s multiměnovou kartou Revolut. Jak na to se dozvíte v článku.

Celosvětový zájem o digitální či takzvané kryptoměny roste a ne jinak tomu je i v Česku. Míst, kde se s nimi dá platit, je u nás víc, než například v Londýně či Paříži. Česká bitcoinová scéna patří mezi světovou špičku a velký podíl na tom mají i české firmy, které se bitcoinu nebojí. Navíc se v Praze nachází světový unikát, prostor Paralelní Polis. Z českých zajímavých „bitcoinových“ firem můžeme zmínit bitcoinové bankomaty od General Bytes nebo bitcoinovou peněženku Trezor.

TIP: Co je to peněženka na bitcoin? 

CoinMap.org – místa, kde můžete platit BitCoiny

Na webu CoinMap.org najdete množství míst, kde můžete platit bitcoiny. Nenajdete tam sice místa všechna, ale pro základní orientaci to poslouží. V Praze je v této mapě zaneseno skoro sto míst a v Brně a okolí kolem dvaceti. Výjimečně najdete možnost platby i v menších městech, ale jedná se spíše o raritu. Na CoinMap.org ale určitě nenajdete vše, protože zapsání do této mapy je dobrovolné. Navíc jsou tam informace často neaktuální. Proto předtím, než konkrétní podnik navštívíte, se raději informujte, zda bitcoiny stále přijímají.

Restaurace a kavárny zatím vedou

V Praze bitcoin platby poskytují zejména restaurace a kavárny. Z ostatních zařízení jsou to například půjčovny vybaveni, kadeřnictví, trafiky a obchody s potravinami. Průlom v gastro segmentu v placení bitcoinem by mohlo být zavedení této možnosti společností Storyous, která od roku 2012 vyvíjí vlastní platební pokladní systém. Koncem května tato společnost zavedla možnost přijímat platby v digitální měně a následně je i evidovat v EET. Pokladní systém od Storyous se o vše postará a v současné době jejich zařízení používá přes tři tisíce podniků. Jak moc se platby bitcoinem u podnikatelů používající platební brány od Storyous uchytí, ukáže čas.

Velcí hráči na poli e-commerce sledují trend a nenechali se zájmem o bitcoin zaskočit. Z domácího prostředí například Alza.cz koncem května zavedla do svých provozoven bitcoin bankomaty od společnosti General Bytes a možnost platit touto kryptoměnou pomocí platební brány BitcoinPay. Do budoucna se předpokládá, že platby umožní i v ostatních, zatím ne tak populárních digitálních měnách, jako je Ethereum či litecoin.Kromě toho je od loňského roku možné koupit a prodat bitcoiny v síti 260 prodejen tabáku GECO.

Řešení tam, kde BitCoiny nezaplatíte

Co ale dělat, když chcete zaplatit bitcoiny, ale podnik tutu platbu nepodporuje? Naštěstí existují různá řešení, které vám umožní utratit bitcoiny i tam, kde byste s nimi normálně nezaplatili. Nejprve si budete muset obstarat platební kartu a dobít ji bitcoiny. Jedno takové řešení nabízí například společnost BitWala.

Při použití BitWala karty vám po směně zůstane na účtu zůstatek v EUR, což je pro platby v Česku ne úplně výhodné. Pokud byste dále chtěli za co nejmenší poplatky platit všude po světě, tedy i u nás, tak je dobré si navíc pořídit platební kartu Revolut, díky které si Eura z bitcoin platební karty převedete do multiměnové mezinárodní karty Revolut. Ta je pro následné platby mnohem výhodnější. Zaplatíte sice poplatky za převod na Revolut a nabití bitcoin karty, ale odměnou vám bude pohodlná platba kartou po celém světě.

Autor článku

Tomáš Procházka


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU