Jak získat hypotéku, nebo půjčku, kterou vám banka odmítá schválit

23.10.2017 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Rádi byste si zažádali o hypotéku, ale bojíte se, že na ni kvůli příjmům nedosáhnete? Kdysi jste dlužili a máte strach, že by se tento fakt negativně podepsal na žádosti o úvěr? Hypotéku můžete získat i tak. Co pro to udělat?

Od jara 2017 už hypotéku nedostane každý. Úvěr může pokrýt maximálně 90 % hodnoty nemovitosti a bonita klienta má čím dál přísnější kritéria. A bude hůř. Hlavním důvodem toho, proč na hypotéku nedosáhnete, jsou pak nejčastěji nedostatečné příjmy. Lze jejich prokazování nějak obejít?

Prokazování příjmů u hypotéky

Hypotéku bez dokládání příjmů v dnešní době seženete především u nebankovních společností. Ideálním řešením je i pro ty, kteří se nacházejí v registru dlužníků. Pokud si ovšem hodláte brát úvěr u banky, počítejte s tím, že budete muset doložit:

  • Průkaz totožnosti
  • Výplatní pásky potvrzené zaměstnavatelem (i z předešlých měsíců)
  • Potvrzení zaměstnavatele o průměrných měsíčních příjmech
  • Ostatní příjmy – např. invalidní důchod, rodičovský příspěvek apod.

 

Důležité je zmínit, že banka si nebude prověřovat pouze vaše měsíční příjmy, ale samozřejmě i výdaje. Nikdy proto nepřistoupí na úvěr, při jehož splácení byste si nebyli schopni finančně zajistit běžné životní potřeby. Bankovní společnost se pak bude zajímat i o další peněžní závazky, jako jsou například:

  • Úvěry, půjčky a leasingy
  • Pojištění a připojištění
  • Stavební spoření
  • Výživné
  • Ručitelské prohlášení

 

Pokud tedy splácíte leasing na auto, vedete si stavební spoření anebo jste povinni odvádět výživné na děti, je třeba brát v úvahu, že se šance na úspěch při získání hypotéky snižují stejně jako vaše bonita a navíc ještě budete muset veškeré platby a splátky doložit.

TIP: Vypočítejte si, zdali vám projde žádost o hypotéku na základě příjmů.

Jak získat hypotéku s nedostatečnými příjmy?

Pokud jste jen kousek od dostatečně vysoké bonity, může to být i sama banka, která navrhne řešení spoluručitelem. Právě ten bude nést plnou odpovědnost za splácení úvěru, jestliže onemocníte, dostanete výpověď anebo se zkrátka ocitnete v situaci, kdy nebudete schopni bezproblémově splácet hypotéku. A to je právě důvod, proč ručitele nikdo nechce dělat. Kdyby totiž došlo k problémům se splácením, na ručitele může být uvalena exekuce v úplně stejné míře jako na vás.

Ručitelem navíc nemůže být kde kdo. Zájemci o úvěr si obvykle vybírají sourozence, kamarády anebo třeba rodiče. Faktem ovšem je, že ručitel musí mít minimálně stejnou bonitu jako vy, mezi což samozřejmě spadá i to, že po celou dobu splácení musí být v produktivním věku, což často z této role vyřazuje právě rodiče žadatele. Také je samozřejmě potřeba i dostatečný příjem.

Pozor: Pokud děláte někomu ručitele, vlastní úvěr nedostanete. Právě ručitelské prohlášení je závazkem, který výrazně snižuje bonitu klienta.

Jak na výmaz z registru dlužníků

Dalším důvodem pro zamítnutí žádosti o hypotéku obvykle bývá vaše minulost. Resp. to že jste předešlé pohledávky řádně nespláceli. Nemusí jít nutně o milionový úvěr, aby o vás v některém registru dlužníků byla zmínka. V podstatě stačí i opožděná platba za telefon.

Problémem ale obvykle bývá, že se z registrů nedostanete jen tak. Např. v registru Solus budete mít černý puntík ještě následující tři roky po zaplacení dluhu. Dluhy u mobilního operátora se pak drží zapsány až jeden rok po zaplacení.

TIP: Nestíháte splácet? Konsolidujte!

Jak smazat dluhy ze Solus

I když se zde informace o dlužníkovi mají držet až několik let, někdy si stačí o výmaz jen slušně zažádat. To ale samozřejmě za předpokladu, že je dluh již řádně splacen. Jak byste tedy měli postupovat?

  1. Prostřednictvím Solus zjistěte, jaká společnost o vašich problémech se splácením podala registru informace.
  2. Navštivte tuto společnost a zrušte s ní veškeré smluvní vztahy společně se souhlasem se zpracováním osobních údajů (právě díky tomu měla firma právo zahrnout vaše osobní údaje do registru)
  3. Solus požádejte o výmaz z registru dlužníků a k žádosti připojte i zrušení souhlasu se zpracováním osobních údajů.

Jestliže Solus neprovede, oč jste jej požádali, můžete celou záležitost řešit soudní cestou anebo se obrátit na Úřad pro ochranu osobních údajů. Po vymazání záznamu pak bude bonita pro získání hypotéky o poznání vyšší.


Mohlo by vás zajímat:

Je libo hypotéka se slevou?

Jak na hypotéku při rozvodu?

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY