Otcovská dovolená v roce 2022

25.08.2022 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Na začátku roku 2018 začala fungovat nová sociální dávka, a to otcovská poporodní péče. Pojďme se podívat na to, kdo bude mít nárok na otcovskou v roce 2022 a jak se prodloužila.

Peněžitou pomoc v mateřství anebo rodičovský příspěvek lze v dnešní době již delší dobu čerpat přes otce. Podmínkou ale samozřejmě je, že se v tomto ohledu vystřídal s matkou. V některých zemích pak mají tu výhodu, že doma mohou zůstat i oba rodiče zároveň. Od začátku roku 2018 tomu tak je i v ČR, protože začala fungovat dávka tzv. otcovské poporodní péče.

Vše o otcovské dovolené 2022


Kdo má nárok na sociální dávku?

Na dávku otcovské poporodní péče mají nárok zaměstnanci a OSVČ, kteří splnili dostatečně dlouhou účast na nemocenském pojištění. U OSVČ to pak budou rovné tři měsíce bez přerušení před nástupem na otcovskou. Případný zájemce o dávku musí také dále splňovat jedno z těchto pravidel:

  • Být zapsán na matrice jako otec narozeného dítěte.
  • Převzít do náhradní rodinné péče (adopce, pěstounská péče apod.) dítě mladší 7 let.

Placenou dovolenou pak můžete čerpat v průběhu prvních šesti týdnů od narození dítěte anebo od osvojení dítěte. Na volno máte ale právo i v případě, kdy je matka s dítětem ještě stále v nemocnici. Výjimku by pak tvořila snad jen pouze situace, kdy by dítě bylo hospitalizováno po dobu celého šestinedělí.

TIP: Kalkulačka porodného

Otec navíc nesmí během podpůrčí doby pracovat v zaměstnání, kde mu poporodní péče byla uznána. Všeobecně také neplatí pravidlo, že co dítě, to dávka, nýbrž co porod, to dávka. Dávku tedy otec dostane vždy pouze za jeden porod, a to i kdyby šlo o narození trojčat či více dětí. Důležité je také zmínit, že pokud by byl náhodou hospitalizován otec, čerpání dávky se nepřerušuje. Přerušeno navíc není ani v případě úmrtí dítěte během podpůrčí doby.

Jak dlouho budou tatínci doma?

Otcovská dovolená v Česku společně s vyplácením poporodní péče trvá 2 týdny, resp. 14 dnů s tím, že došlo k jejímu prodloužení. Ještě v roce 2021 totiž otcovská činila pouze 1 týden čili 7 dní. 

Nevýhodou je, že dovolenou není možné nijak přerušit ani rozdělit. Tatínkům je každý den vypláceno 70 % z denního vyměřovacího základu mzdy. Vyměřovací základ je pak počítán stejným způsobem jako u mateřské čili sečtením hrubých výdělků za poslední rok a jejich následným vydělením počtem dnů. U OSVČ se vychází z úhrnu měsíčních základů pojistného na dobrovolné nemocenské. Průměrný denní příjem se upravuje pomocí 3 redukčních hranic.

TIP: Vypočítejte si výši mateřské!

Otcovská dovolená v roce 2022

Zdroj: Shutterstock

 

Jak a kde si zažádat?

Pokud si chcete zažádat o otcovskou poporodní péči, vyřizuje se stejným způsobem jako mateřská. Zaměstnavatel je povinen ji schválit a vaši žádost poté doručí na příslušnou OSSZ. OSVČ žádost podává u OSSZ, kde je registrována, a to po skončení čtrnáctidenní podpůrčí doby.

Co potřebujete k žádosti o dávku?

Potřebujete především tiskopis Žádost o dávku otcovské poporodní péče (otcovskou), kterou lze vyplnit, ale i stáhnout na portálu České správy sociálního zabezpečení. Pokud by se pak dítě narodilo v zahraničí, potřebujete navíc doložit i doklad, kterým prokážete otcovství, čili např. rodný list. 

Jestliže pak chcete možnost otcovské dovolené uplatnit při převzetí dítěte do péče, sociálce předkládáte i rozhodnutí příslušného orgánu o svěření dítěte do péče. 

Lhůta pro zpracování a výplaty dávky je pak dána zákonem a trvá 1 měsíc od data, kdy OSSZ obdrží žádost a případné další doklady.

TIP: Kalkulačka otcovské

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 87 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY