Daňové přiznání 2020: nezapomeňte, že taky musíte daň zaplatit

01.03.2020 | , Finance.cz
DANĚ


Blíží se termín daňového přiznání za minulý rok. A kromě toho, že musíme daň z příjmu spočítat, je třeba ji i zaplatit. Víte, jak je možné zaplatit daň z příjmu, do kdy to musíte zaplatit a jaká jsou čísla finančních úřadů?

Do kdy je nutné zaplatit daň?

Daň z příjmu, kterou jste vypočetli ve svém daňovém přiznání, je dle zákona splatná ve stejný den, jako je nutné odevzdat toto daňové přiznání. Pro rok 2020 (tedy splatnost daně za rok 2019) je tedy dnem splatnosti daně 1. duben. V tento den by finanční úřad měl mít správně peníze na účtu.

Jak zaplatit daň z příjmu?

Máte několik možností, jak můžete daň zaplatit.

  • Hotově na pokladně FÚ. Výhodou je, že v tomto případě jsou peníze přijmuty okamžitě a vaše daň je ihned zaplacena. Na pokladně tedy můžete platit ještě v den splatnosti daně, což vám bankovní převod není schopen garantovat.
  • Hotově na pokladnách ČNB. Účty finanční správy, zdravotních pojišťoven a správy sociálního zabezpečení vede Česká národní banka. Daně a doplatky na sociálním a zdravotním můžete v hotovosti platit i tam.
  • Převodem na účet. Daň ale můžete bez problémů zaplatit převodem na účet vašeho FÚ, jen v takovém případě pamatujte, že bankovní převod může trvat až 3 dny, takže zadávejte příkazy včas. Využít můžete i expresní platbu, počítejte ale pak s bankovním poplatkem.
  • Složenkou A, případně tzv. daňovou složenkou. Stejně jako převodem na účet FÚ můžete daň platit i převodem přes poštovní složenku. I v tomto případě si dejte dostatečnou časovou rezervu, aby peníze stihly do termínu dorazit na účet FÚ, peníze jsou připsány za 2 dny.
  • Možnosti najdete shrnuté a vysvětlené na stránkách finanční správy.

Daňové přiznání a daň z příjmu za 2019: jak, kdy a kam zaplatit

Zdroj: Shutterstock

Bankovní účty FÚ v České republice

Daň z příjmu se platí na bankovní účty krajských finančních úřadů. Jak zjistit číslo účtu? Číslo účtu je totiž jiné pro každý kraj a zároveň je nutné před pomlčku uvést kód podle daně, kterou platíte. Konečné číslo účtu je tak tvořeno:

  • předčíslím, které je určeno typem daní, kterou platíte,
  • pak je pomlčka,
  • dále matrika finančního úřadu, neboli 8 čísel, která jsou pro každý krajský FÚ daná,
  • pak je lomítko,
  • kódem banky, což je 0710 ČNB, která vede účty FÚ.

Pokud podáváte daňové přiznání a nyní potřebujete zaplatit daň z příjmu fyzických osob, tak čísla účtů pro jednotlivé finanční úřady jsou následující:

Finanční úřad Číslo účtu

Finanční úřad pro hlavní město Prahu

721-77628031/0710

Finanční úřad pro Středočeský kraj

721-77628111/0710

Finanční úřad pro Jihočeský kraj

721-77627231/0710

Finanční úřad pro Plzeňský kraj

721-77627311/0710

Finanční úřad pro Karlovarský kraj

721-77629341/0710

Finanční úřad pro Ústecký kraj

721-77621411/0710

Finanční úřad pro Liberecký kraj

721-77628461/0710

Finanční úřad pro Královéhradecký kraj

721-77626511/0710

Finanční úřad pro Pardubický kraj

721-77622561/0710

Finanční úřad pro Kraj Vysočina

721-67626681/0710

Finanční úřad pro Jihomoravský kraj

721-77628621/0710

Finanční úřad pro Olomoucký kraj

721-47623811/0710

Finanční úřad pro Moravskoslezský kraj

721-77621761/0710

Finanční úřad pro Zlínský kraj

721-47620661/0710

 

Pokud chcete zaplatit jinou daň, tak předčíslí pro daň najdete v dokumentech finanční zprávy. Pro daň z nemovitosti například platí předčíslí 7755, pro daň z příjmu právnických osob zase 7704. 

Co když daň nestihnu zaplatit včas a jaké jsou pokuty?

Pokud zaplatíte daň pozdě, finanční úřad vám naúčtuje úrok z prodlení. Ještě před tím vám ale dá malou toleranci zpoždění, daň tak můžete zaplatit ještě 4 pracovní dny po termínu bez toho, aby vám tam naskákala nějaká pokuta. Pátého dne už pak úroky z prodlení zaplatíte, navíc se vám napočítají za všechny dny zpoždění, tedy od povinného data (letos 1. 4. 2020).

Úroky z prodlení se počítají podle výše repo sazby ČNB, podle té, která je platná k prvnímu dni kalendářního pololetí, kdy jste se dostali do prodlení. Do prodlení se dostanete 8. 4., takže jako základní úrok je brána repo sazba z ledna. Aktuálně tak úrok z prodlení činí 15,75 % a rozpočítává se na jednotlivé dny zpoždění platby. Pokud úrok z prodlení nepřesáhne u jedné daně za jedno zdaňovací období 200 Kč, tak se odpouští.


Test: znáte daňové slevy a odpočty?

Víte, jaké můžete použít daňové slevy a na jaké nezdanitelné položky základu daně z příjmu máte nárok? Otestujte si svou znalost, jak zaplatit na dani z příjmu méně.

Jaké slevy na dani a odečitatelné položky může uplatnit muž žijící sám ve vlastním bytě pořízeném na hypotéku, který každý měsíc investuje do podílových fondů?

Jaké daňové slevy můžete použít

(foto: Shutterstock)

Pokud si nejste jistí, jaké slevy na dani a jaké nezdanitelné položky základu pro daň z příjmu v českém daňovém systému máme, tak jejich seznam můžete najít v našem článku k ročnímu zúčtování daně. Pojďme si ale zrekapitulovat, které daňové slevy a odpočty můžou použít různé sociální skupiny.

Mladí, pracující a bez závazků

Tato skupina má nárok na základní slevu na poplatníka ve výši 24 840 Kč a to je v podstatě vše. Pokud patří osoba do některé skupiny invalidního důchodu a pobírá invalidní důchod, tak jí náleží i daňová sleva na invaliditu, případně na průkaz ZTP/P. 

Pracující studenti

Jen studující studenti mají sice nárok na daňové slevy, ale nemají je na co uplatnit, protože nemají žádné příjmy. Ty získají až při práci na plný a částečný úvazek a nebo na dohodu. V takovém případě pak mají nárok na základní slevu na poplatníka, případně na slevu pro invalidní důchodce nebo pro majitele ZTP/P, pokud tomu odpovídá jejich zdravotní stav. Z hlediska studia mají také nárok na slevu na studenta, která činí 4 020 Kč za rok.

Pracující důchodci

Pokud osoba pouze pobírá starobní důchod a nemá jiné zdanitelné příjmy, tak důchod se nedaní až do výše 36násobku minimální mzdy. Což pro rok 2018 odpovídá 439 200 Kč ročně, pro rok 2019 je hranice na 480 600 Kč (to je důchod zhruba 40 tisíc za měsíc). Tyto nadprůměrně vysoké důchody jsou daněny, jinak jsou důchody od daní z příjmu osvobozeny. Důchodce tak zaplatí nějaké daně až v případě, kdy bude pracovat. Pracující důchodce pak má pouze nárok na základní slevu na poplatníka, případně na invalidní důchod či na průkaz ZTP/P. Nemá ale nárok na žádnou speciální slevu.

Rodiny s dětmi

Nejvíce slev tak můžou mezi sociálními skupinami uplatnit rodiny s dětmi. Pracující rodič s dětmi může uplatnit základní slevu na poplatníka, dále pak slevu na manželku (pokud ta nemá zdanitelné příjmy), daňové zvýhodnění na děti (až do 26 let, pokud se připravují na povolání), dále má nárok na školkovné, pokud umístil děti v předškolním zařízení. Za daných podmínek má nárok samozřejmě i na slevu pro invaliditu a pro průkaz ZTP/P, pokud tomu odpovídá jeho zdravotní stav.

Ve středním věku, děti pryč a do důchodu daleko

Padesátníci a šedesátníci většinou patří mezi nejbohatší sociální skupiny. Mají dostatečnou praxi a dobrou práci, nemusí se už starat o děti, protože ty vyrostly. Mají pravidelný příjem, ze kterého si většinou odkládají na důchod. Tyto osoby mají nárok pouze na základní daňovou slevu na poplatníka, případně na slevu na ZTP/P a invaliditu, pokud na ni mají nárok.

Nezdanitelné části daně

Na nezdanitelné části daně mají nárok všechny sociální skupiny, musí ovšem splňovat podmínky pro čerpání slevy. A také musí mít dostatečné příjmy, na které by bylo možné odečitatelné položky uplatnit. Mezi nezdanitelné části základu daně patří:

  • dary a bezúplatná plnění, do této skupiny patří i situace, kdy jste dárci krve,
  • úroky placené na úvěry na bydlení (hypotéka, ze stavebního spoření), pokud splácíte nemovitost, kterou využíváte k bydlení,
  • penzijní připojištění, pokud na něj ukládáte více než 12 tisíc za rok,
  • životní připojištění, pokud ho máte,
  • členské příspěvky odborům, pokud jste členem
  • a úhrady dalšího vzdělávání.

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 35 krát

Články ze sekce: DANĚ