Školkovné – sleva na dani až 17 300 Kč, ale za rok 2024 už ne

10.01.2024 | , Finance.cz
DANĚ


Slevu na dani školkovné můžete v daňovém přiznání za rok 2023 uplatnit až do výše 17 300 Kč. Jak tuto slevu uplatnit a kdo na ni má nárok? Jaké změny nastaly v roce 2024? Byla tato sleva zrušena?

Školkovné je sleva na dani, kterou může uplatnit jeden z rodičů při umístění dítěte v předškolním zařízení. Výše školkovného je za rok 2023 rovna maximálně vyhlášené minimální mzdě. Školkovné uplatňuje pouze ten z rodičů, který žije s dítětem ve společné domácnosti. Školkovné je sleva přímo na dani, takže snižuje přímo vypočtenou daň z příjmů, a ne jen daňový základ.

Od roku 2024 došlo ke zrušení této slevy na dani, kdy ji ještě můžete uplatnit?

Kdo může uplatnit slevu na dani za školku?

Školkovné může uplatnit jeden z rodičů, který žije s dítětem ve společně hospodařící domácnosti. Tuto slevu nelze dělit, takže druhý rodič nemůže školkovné uplatnit. Slevu na školku nemůžou uplatnit ani prarodiče. Prarodiče tuto slevu uplatní pouze v případě, kdy mají dítě v péči, která nahrazuje péči rodičů.

Daňovou slevu na školku je možné uplatnit

 

Jak vysoké je školkovné v roce 2023?

Pro příjmy za rok 2023 můžete využít slevu na dani školkovné až do výše minimální mzdy za rok 2023, tedy 17 300 Kč. Skutečná výše slevy závisí na částce potvrzené školkou.

U zaměstnanců se tato vyšší sleva projeví až při ročním zúčtování, které provede zaměstnavatel na žádost podanou do 15. února 2024, nebo při daňovém přiznání odevzdávaném v papírové podobě do 2. dubna 2024.

Sleva na dani „školkovné“ je od roku 2024 zrušena

Od roku 2024 je školkovné zrušeno. Nicméně uplatnit jej můžete ještě v daňovém přiznání za rok 2023.

Školkovné 2023 (daňové přiznání podávané 2024) maximálně 17 300 Kč
Školkovné 2024 (daňové přiznání podávané 2025) zrušeno

Co všechno se počítá do školkovného?

Školkovné by mělo uhradit náklady na umístění dítěte do předškolního zařízení. Do školkovného se přitom počítají náklady spojené s umístěním v takovém zařízení, ale nelze tam započítat náklady například na stravování nebo další náklady spojené s běžným provozem. Do školkovného můžete tedy započítat pouze „školné“ ve školce.

Školkovné - kdo a kolik

Zdroj: Shutterstock

Praktický příklad: dítě ve státní školce

  • Do školkovného se počítá poplatek, který vybírá daná školka.
  • Tento poplatek se neplatí u dětí předškolního věku, které jsou od poplatku osvobozeny.
  • Stravné není součástí školného v mateřské škole.
  • Příspěvky do třídního fondu nebo na divadla a další kulturní akce, stejně tak platby za autobusy a výlety nejsou součásti školkovného.
  • Pokud tedy školka vybírá například 500 Kč měsíčně + 35 Kč stravné za den, při umístění dítěte ve školce během celého školního roku je školkovné celkem 5000 Kč (500 Kč × 10 měsíců).
  • Doklad o zaplaceném školkovném vydává školka na požádání.
  • Pro uplatnění slevy je nutné doklad přiložit k daňovému přiznání, nebo k ročnímu zúčtování daně.

Jaká školka a kdy můžete uplatnit školkovné

  • Mateřská škola podle školského zákona: soukromá, státní, firemní.
  • Mateřská škola nebo obdobné zařízení v zahraničí.
  • Pokud umístíte dítě v dětské skupině.
  • Zařízení, které pečuje o dítě na základě živnostenského oprávnění (srovnatelné s mateřskou školou nebo dětskou skupinou).
  • Lesní školky.

Školkovné je sleva na dani, kterou můžou rodiče dítěte použít bez výrazných omezení. Slevu je možné aplikovat i u OSVČ, které si výdaje stanovují výdajovým paušálem. Naopak OSVČ platící paušální daň na tuto slevu nárok nemají.

Může ji využít pouze jeden z rodičů, ale slevu na dani využijete, i když dítě chodilo do předškolního zařízení jenom část roku. Slevu tedy využijete, i když vaše dítě loni v září do školky teprve nastoupilo. Slevu pak můžete využít do výše skutečně zaplacených poplatků za péči o dítě předškolního věku, které byly vynaloženy v poměrné části roku.

Kdy školkovné nemůžete uplatnit:

  • hlídací koutky v supermarketech a obchodních centrech,
  • soukromé hlídání,
  • lesní kluby,
  • neregistrované dětské skupiny.

Jaký je rozdíl mezi daňovým zvýhodněním na dítě a školkovným?

  • Sleva na děti je hovorový název pro daňové zvýhodnění na děti, které mohou zaměstnanci i OSVČ uplatňovat přímo při výpočtu čisté mzdy každý měsíc. Navíc daňové zvýhodnění na děti umožňuje nejen snížení daně z příjmů, ale také zakládá nárok na čerpání daňového bonusu. Tedy stát platí přímo vám, pokud vám při započtení daňového zvýhodnění na děti vznikne záporná daň z příjmů.
  • Sleva na dani za umístění dítěte v předškolním zařízení (tedy školkovné) nezakládá nárok na výplatu daňového bonusu. Touto slevou maximálně snížíte daňovou povinnost na minimum, ale nikdy nedostanete vyplaceny peníze od státu, maximálně vám stát vrátí, co jste už zaplatili navíc na zálohách (vratku daně). Školkovné také můžete uplatnit pouze jednou za rok, při ročním zúčtování daně, nebo při podání daňového přiznání.

Kalkulačka: jak školkovné sníží daň z příjmů?

Školkovné je sleva na dani, tedy přímo snižuje vaši daň z příjmů, uplatňuje se jednou ročně. Na roční zúčtování daně a kalkulačku školkovného se můžete podívat v naší rozšířené daňové kalkulačce.

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 64 krát

Články ze sekce: DANĚ