Vše, co potřebujete na poslední chvíli ještě vědět o daňovém přiznání

27.03.2019 | , Finance.cz
DANĚ


Termín odevzdání daňového přiznání se blíží a mnoho lidí to už odevzdalo. Pokud ale daňové přiznání odevzdáváte poprvé, tak pro vás máme užitečný seznam všech informací, které jsme o letošních daních napsali. Od toho, kdy to odevzdat, až po to, kdy to zaplatit.

Březen je měsícem daní. Abyste si byli jistí, že jste na něco nezapomněli, že víte termíny, slevy i přílohy, projděte si náš seznam.

 
Kdy odevzdat daňové přiznání?

Termínem je letos pondělí 1. duben.

Vše o termínu daňového přiznání

Kde najdu formuláře?

Formuláře pro daňové přiznání najdete na každém finančním úřadě i na stránkách finanční správy.

Můžete si je stáhnout i od nás.

Musím odevzdat daňové přiznání?

Daňové přiznání není povinné pro zaměstnance, ti každoroční daně vyřeší v rámci tzv. ročního zúčtování daně v účtárně u svého zaměstnavatele. Je ale spousta případů, kdy i zaměstnanec, důchodce, nebo například student je povinen daňové přiznání podat. Jste si jistí, že tuto povinnost nemáte? Otestujte se:

Jak vyplnit daňové přiznání?

Vyplňovat daňové přiznání můžete ručně na vytištěný tiskopis, nebo online do pdf i do excelového souboru. Podívejte se na naše tipy pro vyplnění daňového přiznání: Jednoduchý návod, jak na daňové přiznání pro začátečníky.

Jaké slevy uplatnit?

Každý chce samozřejmě platit daně co nejmenší. Projděte si seznam daňových slev a odečitatelných položek, abyste na některou nezapomněli:

Jaké dokumenty k daňovému přiznání přiložit? Pro uplatnění slevy potřebujete k daňovému přiznání přidat potřebné dokumenty. Aby se vám povinné přílohy dobře ohlídaly, projděte si náš seznam.
Jak odevzdat daňové přiznání?

Daňové přiznání můžete odevzdat přímo na vašem finančním úřadě. Můžete ho poslat i poštou jako dopis. A pokud vlastníte datovou schránku, tak nezapomeňte, že vaší povinností je daňové přiznání odevzdat právě tam.

Přehled: jak odevzdat daňové přiznání

Do kdy zaplatit daň?

Stejné datum, tedy v letošním roce 1. 4., platí pro odevzdání daňového přiznání i pro zaplacení daně z příjmu. Tak na to nezapomeňte.

Pokud nevíte, jak daň zaplatit, podívejte se na možnosti

Jak si požádat o odklad daňového přiznání?

Pokud vám daňové přiznání vypracovává daňový poradce, tak automaticky získáváte odklad termínu pro podání. Ale takový odklad můžete získat i z jiných důvodů. Takže jak si zařídit odklad daňového přiznání?

Jak napravit chybu v daňovém přiznání?

Nikdo není neomylný, takže se může lehko stát, že objevíte ve svém daňovém přiznání chybu. Což je problém především v případě, že chybným výpočtem došlo ke zkrácení daně z příjmu. Dá se to ale lehce napravit.

Vše o opravném a dodatečném daňovém přiznání

Co dělat, když zapomenete daňové přiznání odevzdat?

Největší chybou je pak samozřejmě situace, kdy zapomenete daňové přiznání odevzdat. I to se dá ale vyřešit.

Podívejte se, jak to napravit a jaké vám hrozí postihy

 

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: DANĚ