Kdo vlastní české hokejové kluby?

17.10.2022 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Kdo vlastní české extraligové kluby? Jedná se o bývalé hokejisty, města, či miliardáře? Kdo vlastní brněnskou Kometu, liberecké Bílé Tygry či třinecké Oceláře?

Hokej je českým národním sportem, který v posledních letech zažívá chudší období. Navíc v ČR v současné době působí přes 10 milionů trenérů, kteří nejlépe ví, jak by se hokej měl hrát. Nicméně klubový hokej se těší stále velké oblibě, před koronavirovou pandemií navštěvovalo ročně hokejové zápasy kolem 2 milionů lidí.

Kdo stojí v pozadí českých klubů a kdo jednotlivé kluby vlastní?

Je libo koupit tygra, kohouta, perníček či draka?

Tygr

Zdroj: Shutterstock

Bílí Tygři Liberec – každoročně si brousí drápy o titul díky silnému vlastníkovi

Bílí Tygři Liberec

Zdroj: Bílí Tygři Liberec

Bílé Tygry Liberec vlastní z 99,65 % stavební, developerská a investiční společnost Syner group, a. s., která je vlastněna z 50,5 % Petrem Syrovátkem a ze 49,5 % Jiřím Urbanem. Petr Syrovátko byl nadějným libereckým hokejistou, který nyní tvrdí, že hokej je jeho láska, ale také díra na peníze, protože chod klubu je náročný a stojí desítky milionů korun ročně.

Právě Jiří Urban a společnost Syner byli zmiňováni v Lánské kauze omilostněného šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka.

Generálním partnerem klubu je Home Credit (spadající do PPF Group), dle kterého se jmenuje i liberecká aréna.

Hokejovou arénu stavěla právě společnost Syner, provozovatelem arény je společnost SFM Liberec s.r.o. patřící pod křídla společnosti Syner.

Nicméně hokej v Liberci šlape, návštěvnosti bývají velmi dobré a Bílí Tygři se pravidelně umísťují v horních patrech tabulky a v play-off. Na druhou stranu se město kvůli hokejové hale (za téměř 550 milionů korun) zadlužilo a peníze možná chybí jinde (například v Zoologické zahradě Liberec). Město Liberec má příjmy ve výši přibližně 2,2 miliardy korun, dluh má ve výši 1,5 miliardy korun, ročně z něj splácí přibližně 220 milionů korun, nicméně výdaje města v roce 2022 přesáhnou 2,5 miliardy a město Liberec se ještě více zadluží.

BK Mladá Boleslav – designována na úspěch?

BK Mladá Boleslav

Zdroj: BK Mladá Boleslav

Vlastnictví klubu BK Mladá Boleslav měli dříve na třetiny rozdělené město Mladá Boleslav, AUFEER DESIGN, s. r. o., a Jan Plachý, který vlastní i třetinový podíl v AUFEER DESIGN, s. r. o. Dříve měl podíl v klubu rovněž bývalý hokejista Radim Vrbata, který je mladoboleslavským rodákem a v NHL odehrál přes 1000 zápasů v 7 klubech a nyní působí jako sportovní ředitel. BK Mladá Boleslav patří mezi týmy, které se dostávají pravidelně do play-off.

Nicméně nyní je majitelem BK Mladá Boleslav pouze Mgr. Jan Plachý, který patří i mezi vlastníky AUFEER DESIGN, s. r. o., což je společnost, která dává tvář nejenom automobilům značky Škoda, ale i strojům z dílny Porsche, DAF, Zetor či Airbus.

Generálním partnerem klubu je Škoda auto a město Mladá Boleslav.

 

HC Dynamo Pardubice – z herky favoritem díky Dědkovi

HC Dynamo Pardubice

Zdroj: Dynamo Pardubice

Z otloukánka extraligy se stal favorit, a to díky majoritnímu vlastníku, kterým se v roce 2020 stal miliardář Petr Dědek, který je vlastníkem skupiny firem pod hlavičkou DD Group, tedy skupiny, pod kterou spadají firmy zaobírající se elektromontážemi, developerskými projekty a stavebnictvím.

Dříve bylo majoritním vlastníkem město a s klubem to vypadalo zle. Dnes se ovšem řadí k favoritům na zisk titulu a podepisuje zkušené hráče, kteří se vrací ze zahraničí do ČR.

Generálním partnerem je společnost Fortuna.

HC Energie Karlovy Vary – Energie na prodej

HC Energie Karlovy Vary

Zdroj: HC Energie Karlovy Vary

Do září roku 2022 byla 90% vlastníkem klubu HC Energie Karlovy Vary společnost Karel Holoubek – Trade Group a. s., což je obchodní korporace, která podniká zejména na poli energetiky a realit (vlastní také společnost Ardon) a jedná se o významný podnikatelský subjekt v Karlovarském kraji. Jak již název napovídá, je tato společnost vlastněna Karlem Holoubkem, dlouholetým mecenášem karlovarského hokeje, což vyvrcholilo ziskem titulu v ročníku 2008/2009. Nicméně po třech desítkách let se Karel Holoubek stáhl z pozice majitele karlovarského hokeje a svůj podíl prodal za 1 Kč. Nicméně Karel Holoubek nadále patří mezi významné partnery Energie.

Novými většinovými majiteli se stali Dušan Šenkypl (43% podíl) a Daniel Tobolka (7% podíl). Do klubu rovněž majetkově vstoupilo město Karlovy Vary, které nově bude mít 40% podíl. 10% podíl nadále má spolek Hockey Club Karlovy Vary, jehož účelem je práce s hokejovou mládeží v Karlových Varech a okolí.

Dušan Šenkypl je partnerem ve společnosti Pale Fire Capital, která se specializuje na nastavení efektivních a škálovatelných organizačních struktur, obchodní týmy a vývoj produktu. Pale Fire Capital vlastní podíly například v online tržišti Aukro, vyhledávači nábytku Favi, polském srovnávači pojištění Mubi nebo cykloaplikaci Rouvy. Dušan Šenkypl stál dříve za srovnávacím portálem ePojištění.cz, který koupila německá skupina Bauer Media za částku pohybující se kolem 1 miliardy korun.

V dnešní době Energie sází na nepříliš okoukané hráče a dokáže potrápit i favority na titul.


Čtěte také:

Kdo vlastní české banky a kam plynou jejich zisky?

Kdo vlastní naše obchodní řetězce?

Kdo vlastní naše mobilní operátory?


HC Kometa Brno – dočká se Kometa nového stadionu?

HC Kometa Brno

Zdroj: HC Kometa Brno

Vlastníkem HC Komety Brno je Libor Zábranský, kterému se povedlo z prvoligového týmu udělat extraligového šampiona. Libor Zábranský je bývalý hokejový obránce a nyní působí ve funkcích majitele, generálního manažera a trenéra týmu HC Komety Brno. Jako hráč vyhrál 2 extraligové tituly, což zopakoval v trenérském křesle v sezónách 2016/2017 a 2017/2018.

Před Brnem stojí výzva ve formě výstavby nového multifunkčního svatostánku za téměř 7 miliard korun, začít se má stavět ještě v roce 2022.

Od srpna 2021 se Winning Group stala GOLD hlavním partnerem klubu Komety Brno, hala Rondo nově nese název Winning Group Arena. Dalším GOLD hlavním partnerem je pivovar Starobrno. Generálním partnerem je společnost Betano.

HC Oceláři Třinec – vydolují Oceláři v této sezóně opět zlato?

HC Oceláři Třinec

Zdroj: HC Oceláři Třinec

Dalším bohatým klubem jsou HC Oceláři Třinec, kteří mají svoji sluj v jedné z nejmodernějších českých arén, Werk Aréně. To vše díky podpoře Třineckých železáren a společnosti Moravia Steel, které ovládá miliardář Tomáš Chrenek. Spojení Třineckých železáren a bývalých hráčů přináší Ocelářům úspěch, protože se dlouhodobě řadí k hlavním aspirantům na titul a v letech 2018/2019, 2020/2021 a 2021/2022 jej získali.

Nicméně vlastníkem klubu HC Oceláři Třinec je spolek HC Oceláři Třinec, který má ve svém vedení vysoce postavené manažery Třineckých železáren.

 

HC Olomouc – budou kohouti silní i bez medvěda? 

HC Olomouc

Zdroj: HC Olomouc

„Olomoucké kohouty", tedy HC Olomouc, vlastní společnost OL-HOCKEY GROUP a.s. Většinově tuto společnost vlastní bývalý reprezentační útočník Jan Tomajko (je rovněž jejím statutárním ředitelem a předsedou správní rady), ovšem z žádné veřejné databáze se toto tvrzení nedá ověřit. Olomouc patří mezi týmy, které se nemohou chlubit vysokým rozpočtem, ale místo toho, aby se krčily jako zmoklé slepice na dně tabulky, téměř každý rok kohouti prohání bohatší draky či tygry.

Kohouti se letos musí obejít bez „medvěda“ Davida Krejčího, který se vrátil do Bostonu Bruins.

V příštím díle se podíváme blíže na vlastníky zbývajících klubů, takže se těšte na Spartu, Vervu či Mountfield.

Zdroje: Výroční zprávy hokejových klubů

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 157 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU