Jak a kde se přihlásit, nebo odhlásit z plateb za televizi a rozhlas?

14.11.2023 | , Finance.cz
Spotřebitel


Máte doma televizi a rádio? Anebo aspoň jedno z toho? A platíte koncesionářské poplatky? Pokud ne, přečtete si, kde se k platbám můžete přihlásit a co vás čeká, pokud za přijímače nebudete platit.

Televizní a rozhlasové poplatky slouží k financování veřejnoprávních médií, tedy Českého rozhlasu a České televize. Poplatek za rozhlas vyjde na 45 Kč měsíčně, televize na 135 Kč. Od roku 2025 by se však částky měly zvýšit a navíc dojde i k povinnost hradit poplatky za mobil, počítač a notebook.

Kdo a jak musí platit poplatky za televizi a rádio?

V zákoně č. 348/2005 Sb., o rozhlasových a televizních poplatcích a o změně některých zákonů, je stanoveno, že poplatky za televizi a rádio hradí domácnost, která vlastní přijímače. Není přitom nutné je využívat. Bez ohledu na to, kolik rádií nebo televizí vlastníte, budete vždy platit pouze za jednu televizi a jedno rádio. Takto navíc platí vždy jedna osoba v domácnosti, platby za jednotlivé přijímače se tedy nerozpočítávají mezi členy domácnosti.

U fyzické osoby, která je podnikatelem, se postupuje stejně. S tím rozdílem ale, že pokud využívá některý z přijímačů televizního nebo rozhlasového vysílání k podnikání anebo v souvislosti s ním, platí ještě navíc i za každý přijímač zvlášť. Právnické osoby však vždy hradí částku za každý rozhlasový a televizní přijímač, který vlastní.

Osvobození od platby koncesionářských poplatků

Od placení televizního a rozhlasového poplatku jsou osvobozeny osoby s úplnou nebo praktickou slepotou obou očí anebo s oboustrannou úplnou nebo praktickou hluchotou, pokud žijí osaměle, nebo postižení platí u všech členů společné domácnosti.

Dále koncesionářské poplatky nemusí hradit jednotlivci, ale i domácnosti, jejichž čistý příjem za uplynulé kalendářní čtvrtletí nepřesáhl součin životního minima a koeficientu 2,15.

Od plateb za televizi a rozhlas jsou osvobozeny i např. školy, provozovatel vysílání ze zákona, zastupitelské úřady České republiky v zahraničí a další.

Mimo téma: Výpovědní doba a odpočinek se zkrátí, zkušební doba prodlouží. Co se ještě změní v zákoníku práce?

Jak se přihlásit k poplatkům za televizi a rozhlas a odhlášení

Zdroj: Shutterstock

Platí se koncesionářské poplatky i za počítač?

Za počítače nebo notebooky se odvádí koncesionářský poplatek v případě, že mají připojen FM/DVB-T tuner či televizní kartu, protože tato zařízení umožňují přijímání rozhlasového anebo digitálního vysílání. Za mobilní telefony se nic neplatí. Ovšem od roku 2025 se již za počítače, notebooky nebo mobilní telefony platit bude.

Čtěte takéZvýšené poplatky za rozhlas a televizi zaplatí víc domácností, vyhne se jim málokdo

Proč se přihlásit k platbám za televizi a rozhlas?

Pokud neplatíte rozhlasový poplatek, a přitom takovou povinnost máte, budete muset uhradit dluh a přirážku od Českého rozhlasu ve výši 5000 Kč. U České televize budete muset také zaplatit dluh a k tomu navíc přirážku ve výši 10 000 Kč. Přirážky platí pro každý přijímač, za který nebyla splněna povinnost.

Pokud patříte k osobám, u kterých vznikl důvod k osvobození od poplatku, ale neodhlásili jste se patřičně z evidence do 15. dnů od vzniku skutečnosti a poplatek jste přestali hradit, jste povinni provozovateli rozhlasového nebo televizního vysílání zaplatit přirážku ve výši 1000 Kč za každý přijímač, za který jste měli hradit poplatek.

Čtete také: Kdo platí koncesionářské poplatky, když jste v nájmu?

Výzva od ČT a ČRo – čestné prohlášení

Pokud vám od jednoho z těchto veřejnoprávních médií přijde kontrolní výzva, ale vy přitom rádio, televizi a ani počítač s TV kartou nemáte, a proto nevzniká důvod, proč byste měli platit poplatek, odpovědět jim můžete prostřednictvím čestného prohlášení, že žádný přijímač nevlastníte. To si můžete stáhnout z internetu a následně zaslat poštou na adresu České televize nebo Českého rozhlasu. Lze to i online přes jejich interní systémy, popř. přes datovou schránku.

Mimo téma: Složenka k dani z nemovitostí vám letos nemusí dorazit. Kde najdete platební údaje?

Jak se přihlásit, nebo odhlásit z placení koncesionářských poplatků?

Přes Českou poštu

K platbě televizního poplatku se lze přihlásit na pobočkách České pošty. Na příslušných pracovištích lze také provést změnu v evidovaných údajích, ale i odhlášení. Platbu lze uskutečnit prostřednictvím SIPO. Pokud jste se přihlásili na České poště a platíte přes SIPO, v případě odhlášení musíte opět na pobočku anebo k odhlášení využít datovou schránku.

Online

Pokud se vám nechce na poštu a nechcete platit prostřednictvím SIPO, můžete se přihlásit online a poplatky hradit bankovním převodem přímo veřejnoprávním médiím. Potřebujete se k tomu však zaregistrovat na portálu Českého rozhlasu a České televize. V přihlášce uvedete identifikační a platební údaje. Právnické osoby navíc doplní, kolik televizních nebo rozhlasových přijímačů vlastní. Takto lze online provést i odhlášení nebo změnu evidenčních údajů. Přihlášku lze dále také zaslat prostřednictvím datové schránky.

 

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 637 krát

Články ze sekce: Spotřebitel