Kdo nevyužije daňovou slevu na poplatníka?

04.08.2023 | , Finance.cz
DANĚ


Daňovou povinnost snižuje sleva na poplatníka. Zaměstnanci uplatňují tuto slevu v měsíční v částce 2570 Kč a OSVČ jednou za rok ve výši 30 840 Kč. Kdy se však sleva na poplatníka nevyužije v plném rozsahu? A kdy není na slevu na poplatníka nárok?

Zatímco u jiných daňových slev, např. u slevy na manželku (manžela) nebo na studenta, se připravují legislativní změny, u slevy na poplatníka nikoliv. Sleva na poplatníka snižuje přímo vypočtenou daň z příjmů, maximálně však do nuly. Z důvodu uplatnění slevy na poplatníka nemůže vzniknout nárok na daňový bonus. Podívejme se na zajímavé příklady daňové slevy na poplatníka.

Zdroj: Shutterstock

Příklad 1: Práce na DPP a nevyužití slevy na poplatníka v plném rozsahu

Starobní důchodce Zdeněk si přivydělává na dohodu o provedení práce s hrubou měsíční odměnou 14 000 Kč. V řádném důchodovém věku jsou neomezené možnosti vlastního příjmu. I pan Zdeněk podepíše u zaměstnavatele prohlášení k dani a při výpočtu čisté odměny uplatní slevu na poplatníka ve výši 2570 Kč.

Slevu na poplatníka mohou čerpat i starobní důchodci, a to i v případě práce na některou z pracovních dohod. Vypočtená daň z příjmů činí 2100 Kč (14 000 Kč × 15 %). Sleva na poplatníka ve výši 2570 Kč sníží daň z příjmů do nuly. Pan Zdeněk neplatí nic na dani z příjmů, slevu na poplatníka však vzhledem k nižšímu příjmu nevyužije v plném rozsahu.

Tip: Mzdová kalkulačka pro rok 2023

Příklad 2: Druhé zaměstnání již bez slevy

Zaměstnankyně Libuše pracuje současně pro dva zaměstnavatele na zkrácený úvazek. U obou má hrubou mzdu 20 000 Kč. Slevu na poplatníka však může paní Libuše uplatňovat pouze u jednoho z nich. Zaměstnavatel může při výpočtu čisté mzdy snížit daň z příjmů o slevu na poplatníka pouze v případě, že zaměstnanec u něj podepsal prohlášení k dani. Prohlášení k dani je však možné mít podepsáno pouze u jednoho zaměstnavatele. U prvního zaměstnavatele je tedy paní Libuši sražena daň z příjmů ve výši 430 Kč (20 000 Kč × 15 % − 2570 Kč), u druhého zaměstnavatele však 3000 Kč (20 000 Kč × 15 %).

Příklad 3: Nutnost zdanitelného příjmu

Pan Karel je aktuálně nezaměstnaný, první měsíce roku 2023 ale pracoval. Nyní tedy nemá žádný příjem, u kterého by mohl čerpat slevu na poplatníka. V případě, že si pan Karel najde novou práci, si již bude měsíčně slevu na poplatníka uplatňovat. V ročním zúčtování daně za rok 2023, které za pana Karla provede nový zaměstnavatel, však uplatní roční slevu na poplatníka v nekrácené výši 30 840 Kč.

Panu Karlovi tedy vznikne mu nárok na daňový přeplatek, neboť roční daňová povinnost bude nižší než zaplacené zálohy během roku. Např. v případě nezaměstnanosti po dobu tří měsíců bude daňový přeplatek 7710 Kč (2570 Kč × 3 měsíce). Práce pouze po část roku 2023 není důvodem pro snížení slevy na poplatníka v ročním zúčtování daně nebo v daňovém přiznání.

Přehledně: Daňové změny pro rok 2023

Příklad 4: Odvod srážkové daně a nepodání daňového přiznání

Student Pavel si bude přes letní měsíce přivydělávat pro více zaměstnavatelů současně, pro každého na dohodu o provedení práce s hrubou měsíční odměnou 10 000 Kč. V případě, že je hrubá měsíční odměna z dohody o provedení práce 10 000 Kč a méně, z hrubé odměny neplatí sociální a zdravotní pojištění ani zaměstnanec, ani zaměstnavatel. Student Pavel však ani u jednoho zaměstnavatele nepodepíše prohlášení k dani.

Z každé hrubé odměny je Pavlovi odvedena 15% srážková daň z příjmů. Odvodem srážkové daně má splněny všechny své daňové povinnosti, a i když pracuje pro více zaměstnavatelů současně, nemusí podávat daňové přiznání. Student však nevyužil ani slevu na poplatníka, ani slevu na studenta. Pokud by si ale Pavel podal dobrovolně za rok 2023 sám daňové přiznání, obdrží odvedenou srážkovou daň zpět, neboť by v daňovém přiznání uplatnil slevu na poplatníka ve výši 30 840 Kč a slevu na studenta ve výši 4020 Kč. Srážkovou daň z dohody o provedení práce je možné zahrnout do daňového přiznání, což by Pavlovi přineslo daňovou vratku.

Tip: Kalkulačka odměn z prací na dohody pro rok 2023

 

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: DANĚ