Jak to bude s novými dotacemi na zateplení starých domů?

19.07.2023 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Stát se rozhodl podpořit majitele starých nezateplených domů a rozhodl se přispět na jejich zateplení. Jaké podmínky budete muset splnit, pokud máte zájem, a kolik vám na to stát dá?

Program Nová zelená úsporám pod záštitou Ministerstva životního prostředí ve spolupráci se Státním fondem životního prostředí ČR spustí nový dotační program „Oprav dům po babičce“. Jak již z názvu mohlo některým dojít, podpořeny budou především staré domy. Dotace má pak být financována z Modernizačního fondu, čili z peněz Evropské unie. Připraveno je 55 miliard korun.

Kdo může o podporu žádat?

Žadatel musí být vlastníkem rodinného nebo rekreačního domu, který nesplňuje podmínky optimálního zateplení. Dále je také možné peníze získat, pokud žadatel odstraní stávající starý dům a na jeho místě postaví nový, který bude splňovat požadované parametry. Žadatel také musí být ekonomicky aktivní a mít právo nakládat s nemovitostí v plném rozsahu.

Nelze tedy žádat dotaci na nemovitost, která je např. soudcovskou nebo exekutorskou zástavou, u které byl dán příkaz k prodeji, anebo kde je nemovitost předmětem insolvenčního řízení.

Není navíc také možné, aby šlo o nemovitost, na jejíž výstavbu byla dříve poskytnuta podpora z programu Zelená úsporám, Nová zelená úsporám 2013 anebo Nová zelená úsporám v oblasti B.

Další podmínkou, kterou bude muset žadatel splnit, je také doba udržitelnosti.

Čtěte také: Nová zelená úsporám Light je spuštěná. S čím vám může pomoci?

Dotace na zatepleni – Oprav dům po babičce

Zdroj: Depositphotos

 

Může jít o dům, kde je zástavní právo kvůli hypotéce?

Ano, pokud je na nemovitost uvalena zástava z důvodu čerpání hypotečního úvěru anebo půjčky na úpravu domu, získat podporu nebude problém.

Co má být doba udržitelnosti?

Jedná se o dobu, po kterou musí žadatel zachovat účel užívání nemovitosti a dodržet tak podmínky programu. V praxi v podstatě půjde o to, že musí mít žadatel o dotace po vydání rozhodnutí v domě trvalé bydliště minimálně po dobu 10 let.

Čtěte také: Žadatelé o dotaci z Nové zelené úsporám Light budou lépe chráněni před nekalými praktikami firem i energošmejdů

Kolik vám Nová zelená úsporám přispěje na zateplení?

Vlastníkům nemovitosti, kterým bude žádost schválena, stát přispěje až 1 000 000 Kč, nicméně jednotlivá opatření jsou omezena na maximálně 50 % přímých realizačních výdajů. Získat lze ale ještě víc, a to díky dotačním bonusům, které se do podpory na jednotlivá opatření nezapočítávají. Všeobecně však platí, že celková výše podpory společně s bonusy nesmí přesáhnout doložitelné realizační výdaje.

Jaké dotační bonusy můžete získat?

  • Pokud žádáte o dotace na dům, který se nachází v Karlovarském, Moravskoslezském anebo Ústeckém kraji, popř. v regionech a obcích uvedených v Akčním plánu Strategie regionálního rozvoje 2021+, budete zvýhodnění bonusem ve výši 10 % z celkové výše podpory bez ostatních bonusů.
  • Pokud je v jedné žádosti kombinováno více podporovaných opatření, získáte tzv. kombinační bonus, který činí dalších 10 000 Kč za každé opatření s výjimkou prvního.
  • Pokud bude k žádosti přiloženo nenulové bodové environmentální hodnocení, získáte za každý bod 300 Kč s tím, že maximálně je možné dostat 30 000 Kč.
  • Pokud má žadatel ve své výchově nezaopatřené dítě bez ohledu na to, zda je vlastní, osvojené, nebo v dlouhodobé pěstounské péči, získá na každé bonus 50 000 Kč. Dalších 25 000 Kč pak může získat za děti ve střídavé nebo společné péči v okamžiku podání žádosti.

Čtěte také: Jaké další dotace můžete čerpat na zateplení nemovitosti?

Od kdy je možné začít o dotace žádat?

Přijímání žádostí bude spuštěno v září 2023. O dotace navíc půjde požádat i zpětně, a to na opatření realizovaná od 1. ledna 2021. Zažádat bude možné pouze elektronickou cestou.

Někteří budou mít nárok získat zvýhodněný úvěr

Vlastníci nemovitostí, kterým bude žádost o dotace schválena, budou mít navíc nárok u stavebních spořitelen získat zvýhodněný úvěr, který má sloužit na pokrytí rozdílu mezi způsobilými výdaji a vyplacenou dotací. Je tomu tak proto, aby nemuselo být zateplení zastaveno kvůli nedostatku finančních prostředků. Zájemci o úvěr budou moci stavební spořitelny začít žádat od ledna 2024.

Zdroj: Nová zelená úsporám


Čtěte také: 

Jaké dotace můžete získat na fotovoltaiku?

Do stavebních spořitelen půjdete pro peníze a radu k zeleným úsporám, slibuje memorandum

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 11 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ