Sedm případů, kdy vzniká samoplátcům dluh na zdravotním pojištění

08.09.2023 | , Finance.cz
DANĚ


Osoby samostatně výdělečně činné a osoby bez zdanitelných příjmů si musí samy platit zdravotní pojištění jako samoplátci. Podívejme se na vybraných sedm případů, kdy si neplní řádně své povinnosti a vzniká jim dluh na zdravotním pojištění.

OSVČ vykonávající hlavní samostatnou výdělečnou činnost a OBZP musejí vždy do 8. dne následujícího měsíce platit zdravotní pojištění. Neplnění zákonných povinností je sankcionováno a mimo dlužné pojistné vymáhá příslušná zdravotní pojišťovna i dlužné penále. Jaké problémy vznikají v praxi?

Zdroj: Depositphotos

Nezměnění trvalého příkazu

Měsíční záloha na zdravotní pojištění při výkonu hlavní samostatné výdělečné činnosti závisí na dosaženém hrubém zisku v minulém období. Nová měsíční záloha se poprvé platí za měsíc, ve kterém byl odevzdán přehled za uplynulý rok. V případě zvýšení měsíční zálohy je nutné změnit trvalý příkaz a začít platit vyšší měsíční zálohu.

Neuhrazení nedoplatku na pojistném za rok

V případě, že jsou zaplacené zálohy během roku nižší než vypočtené roční zdravotní pojištění z důvodu lepších ekonomických výsledků, vzniká nedoplatek na zdravotním pojištění, který je nutné uhradit do 8 dní od odevzdání přehledu. Veškeré platební povinnosti tedy nejsou splněny platbami měsíčních záloh.

Tip: Zdravotní pojištění OSVČ – odvody a placení pojistného

Nepravidelné platby měsíčních záloh

OSVČ vykonávající hlavní samostatnou výdělečnou činnost musí platit pravidelné měsíční zálohy na zdravotní pojištění. Měsíční zálohy musí být placeny i v příjmově horších měsících. Mezery v placení měsíčních záloh samozřejmě znamenají dluh na pojistném i penále.

Neregistrování jako OBZP

Někteří občané se neregistrují ke své zdravotní pojišťovně jako osoby bez zdanitelných příjmů. Kdo však není zaměstnancem, OSVČ nebo státním pojištěncem, ten se stává v počítačovém systému své zdravotní pojišťovny automaticky osobou bez zdanitelných příjmů (OBZP). Nesplnění oznamovací povinnosti tedy neuchrání od povinné měsíční platby 2336 Kč.

 

Platba daně z příjmů se nezohledňuje

Osobami bez zdanitelných příjmů jsou v praxi i lidé pouze s pasivními příjmy, ze kterých se neplatí zdravotní pojištění. I když tito lidé mohou platit z těchto pasivních příjmů i relativně vyšší daň, nemají vyřešen svůj pojistný vztah u své zdravotní pojišťovny (pokud nejsou státními pojištěnci) a musí si opět platit měsíční zdravotní pojištění v částce 2336 Kč. Platba daně z pasivního příjmu nemá žádný vliv na platbu zdravotního pojištění.

Neplacení zdravotního pojištění z vedlejší činnosti

Někteří zaměstnanci si přivydělávají vedlejší samostatnou výdělečnou činností, přičemž odvádí zdravotní pojištění ze zaměstnání. Při výkonu vedlejší činnosti se zdravotní pojištění vypočítá ze skutečně dosaženého hrubého zisku a nemusí být dodržen minimální vyměřovací základ, jako je tomu u hlavní činnosti. Zdravotní pojištění se však platí vždy, není žádný limit pro neplacení u vedlejší činnosti, jako je tomu u sociálního pojištění. Podnikající zaměstnanci přitom doplatí zdravotní pojištění jednorázově při odevzdání přehledu. Pro podnikající zaměstnance tedy neplatí žádné osvobození ohledně placení zdravotního pojištění ze samostatné činnosti.

Neřešení změny zdravotní pojišťovny

Zdravotní pojištění musí být placeno řádně a včas na účet správné zdravotní pojišťovny, kterou lze však jednou za 12 kalendářních měsíců změnit, a to buď od 1. ledna, nebo od 1. července. Při změně zdravotní pojišťovny je nutné změnit trvalé příkazy, v opačném případě se opět samoplátce dostává do zbytečných problémů s platbou zdravotního pojištění.


Čtěte také: Končíte vysokou. Jak to bude se zdravotním pojištěním?

 

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: DANĚ