Příklady, kdy vám výdělek navíc může snížit čistý příjem

10.11.2023 | , Finance.cz
DANĚ


Chystáte se přijmout přivýdělek nebo lépe placené pracovní místo? V praxi dochází k situacím, že z důvodu vyššího hrubého příjmu klesá čistý příjem. Jak je to možné? Podívejme se na praktické příklady, kdy je vhodné buď výraznější zvýšení příjmu, nebo ponechání současného příjmu.

Ať už žijete sami, nebo jste součástí rodiny s napjatým rozpočtem, může pro vás být lákavé přijmout přivýdělek nebo lépe placenou pozici. Dejte si ale pozor, aby tyto peníze navíc nenarazily na daňová pravidla, která vám nakonec ve skutečnosti čistý příjem sníží. Čeho se to může týkat? 

Zdroj: Depositphotos

Nemožnost uplatnění slevy na manželku

Za rok 2023 bude možné v ročním zúčtování daně nebo v daňovém přiznání uplatnit daňovou slevu na manželku (manžela), pokud má druhý z manželů vlastní rozhodný příjem nepřekračující částku 68 000 Kč. Sleva na manželku (manžela) činí 24 840 Kč. V případě, že je životní partner držitelem průkazu ZTP/P, je daňová sleva dvojnásobně vysoká. Sleva na manželku (manžela) snižuje přímo roční daňovou povinnost. Zaměstnanci, kteří během roku zaplatí na daňových zálohách vyšší částku než 24 840 Kč, obdrží po provedeném ročním zúčtování daně daňovou vratku právě ve výši této daňové slevy.

Paní Simona pobírá po celý rok 2023 pouze rodičovský příspěvek, který se do vlastního rozhodného příjmu s ohledem na čerpání slevy na manželku nepočítá.

Během letních prázdnin si přivydělávala paní Simona na dohody o provedení práce s celkovou odměnou 50 000 Kč. Koncem roku má možnost si přivydělat dalších 25 000 Kč na dohody o provedení práce. Odměny z dohod o provedení práce se do rozhodného vlastního příjmu započítávají.

Pokud si tedy paní Simona přivydělá za celý rok formou dohod o provedení práce 75 000 Kč, její manžel nebude moci uplatnit v ročním zúčtování daně slevu na manželku ve výši 24 840 Kč. S ohledem na rodinné finance by bylo výhodnější, aby paní Simona měla buď souhrnnou odměnu z dohod do limitu, nebo značně vyšší.

Z dohody o provedení práce se v roce 2023 neplatí sociální pojištění a zdravotní pojištění, jestliže je hrubá měsíční odměna 10 000 Kč a méně. Když je hrubá měsíční odměna vyšší, platí se z ní již sociální pojištění (6,5 % z hrubé odměny) a zdravotní pojištění (4,5 % z hrubé odměny).

 

Pozastavení výplaty předčasného důchodu

Pan Jaromír je v předčasném důchodu a přivydělává si na dohodu o provedení práce 10 000 Kč měsíčně. Aktuálně má možnost mít vyšší odměnu, a sice 13 000 Kč. Kdyby měl pan Jaromír vyšší odměnu, neměl by nárok na výplatu předčasného důchodu, neboť předčasní důchodci nemohou mít až do dosažení řádného důchodového věku příjem, ze kterého vzniká povinnost platit sociální pojištění.

Při vyšší odměně by tedy byla panu Jaromírovi pozastavena výplata předčasného důchodu, což nechce. Pan Jaromír tedy nemůže mít vyšší odměnu z DPP než 10 000 Kč.

Nižší čistá odměna z vyšší odměny na DPP

Studentka Alice si přivydělává u zaměstnavatele na dohodu o provedení práce s hrubou měsíční odměnou 10 000 Kč. U zaměstnavatele má slečna Alice podepsáno prohlášení k dani a uplatňuje slevu na poplatníka. Čistá odměna na účet je tak 10 000 Kč.

Kdyby měla hrubou odměnu 11 000 Kč, dostala by na účet 9790 Kč, neboť z hrubé odměny by bylo zaplaceno sociální a zdravotní pojištění. Zvýšení hrubé odměny z DPP o 1000 Kč by pro slečnu Alici znamenalo nižší čistý příjem o 210 Kč.

Tip: Kalkulačka odměn DPP a DPČ na rok 2023

Nutnost platit sociální pojištění i z vedlejšáku

Zaměstnanci neplatí z podnikání při zaměstnání sociální pojištění, když je jejich hrubý roční zisk do limitu. Pro celý kalendářní rok 2023 je limitem částka 96 777 Kč (příjem ponížený o výdaje). Při překročení limitu se již sociální pojištění odvádí, a sice ve výši 29,2 % ze skutečného vyměřovacího základu (poloviny hrubého zisku). Překročení limitu o stokoruny či jednotky tisícikorun tedy z důvodu nutnosti platby sociálního pojištění opět znamená nižší čistý rodinný příjem.

Ukážeme si to na dalším příkladu. Zaměstnanec Luboš si přivydělává podnikáním. Za celý rok 2023 bude mít hrubý zisk ve výši 95 000 Kč. Pan Luboš mohl mít sice ještě v letošním roce jednu zakázku a hrubý roční zisk 100 000 Kč, ale finančně by to z důvodu platby sociálního pojištění pro něj nebylo výhodné, tak tuto zakázku přesunul až do roku 2024. V opačném případě by měl více práce a nižší čistý disponibilní zisk za rok 2023.


Čtěte také: Co se kvůli ozdravnému balíčku změní u daňových slev

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: DANĚ