Daň z nemovitostí se zvýší. Co o ní potřebujete vědět?

07.11.2023 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Platíte, nebo teprve budete příští rok prvně platit daň z nemovitostí? Pokud ano, určitě vás budou zajímat informace ohledně daňového přiznání a platby. Podíváme se i na to, jak se daň zvýší.

Takzvaný konsolidační balíček prošel Poslaneckou sněmovnou ČR a nyní míří do Senátu. Jeho součástí je mj. i návrh na zvýšení daně z nemovitých věcí. Pojďme si proto zopakovat základní informace o této dani a podívat se na to, o kolik a komu vzroste.

Koho se týká daň z nemovitostí?

Jedná se o daň majetkovou, kterou tudíž musí platit všechny osoby, které vlastní zdanitelný pozemek, stavbu, dům nebo bytovou jednotku. Najdou se však i výjimečné případy, kdy ji musí zaplatit stavebníci, pachtýři, nájemníci nebo uživatelé pozemku. Na druhou stranu se tato daň vůbec netýká družstevních bytů, neboť jde z právního hlediska pouze o vlastnictví družstevního podílu, nikoliv nemovitosti, byť je oním družstevním podílem právě byt a podíl na společných prostorách domu.

Dále také není vůbec rozhodné, zda daná osoba nemovitost koupila, zdědila, anebo jí byla darována. Podstatné je jen to, že se stala jejím vlastníkem.

Přesný výčet druhů a typů nemovitostí, na které se daň vztahuje, najdete v § 2 a § 7 zákona č. 338/1992 Sb., o dani z nemovitých věcí.

Musí se daň přiznávat každý rok?

Přiznání k dani z nemovitých věcí se obvykle podává pouze jednou. Finančnímu úřadu se podává do konce ledna v roce, který následuje po roce, ve kterém daná osoba nabyla do vlastnictví nemovitou věc. Následné další roky se již daňové přiznání podávat nebude, neboť finanční úřad již bude mít výši daně ve své evidenci. Pouze vás bude každý rok vyzývat k její platbě.

Najdou se však i takové případy, kdy budete muset daňové přiznání podat znovu. Důvodem pro novou výši daně jsou totiž změny vlastností nemovitosti. Mezi ty můžeme zařadit např. provedení přístavby, nástavby anebo jakoukoliv jinou změnu, na základě které se změnila výměra nemovitosti.

Zvýšení daně z nemovitosti: daňové přiznání a platba

Zdroj: Shutterstock

 

Jak se daň z nemovitostí platí?

Platit se musí každý rok, nicméně pro některé poplatníky existují hned dva termíny. Pro většinu vlastníků je jediným termínem pro platbu 31. květen, do kterého musí být každoročně daň uhrazena finančnímu úřadu. Jiná situace ale nastává, pokud daň přesáhne částku 5000 Kč. V takovém případě je totiž možné rozdělit peníze do dvou splátek s tím, že polovinu vlastník uhradí do 31. května a druhou do 30. listopadu.

Čtěte také: Vše o platbě daně z nemovitostí

O kolik se daň z nemovitostí zvýší?

Výpočet výše daně z nemovitostí je závislý na stanoveném koeficientu. Ten se pohybuje v rozmezí od 1,0 do 4,5 s tím, že je obci přiřazen na základě počtu obyvatel. Mimoto také platí, že každá obec si může v rozmezí 1,1 až 5,0 stanovit vyhláškou svůj vlastní koeficient, který bude platit buď pro celou obec, nebo pro její určitou část. Důležité je pak vědět, že místní koeficient se vynásobí sazbou daně.

V rámci konsolidačního balíčku bude však sazba daně daně z nemovitostí zvýšena na 1,8 násobek. Řada vlastníků si tedy připlatí. Nicméně v rámci upraveného návrhu budou moci obce místní koeficient snížit až na 0,5. Otázkou je, zda vůbec budou takovou možnost využívat, když se tím v praxi v podstatě samy připraví o peníze.

V neposlední řadě je pak ještě důležité zmínit, že se mění i rozdělení výnosu z daně. Nově totiž bude 100 % výnosu náležet obcím. Stát by tak neměl na dani z nemovitostí nově inkasovat nic.

Od kdy platí zvýšení daně z nemovitostí?

Zvýšení daně z nemovitostí a společně s tím i konsolidační balíček by měly nabýt platnosti 1. ledna 2024. Na dani si tedy vlastníci připlatí už za následující rok.

Čtěte také: Prodali jste dům? Jak danit prodej a kdy ho musíte dát do daňového přiznání

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 43 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ